Amatöörvideo ilmus internetti vahetult pärast armee telepöördumist, milles teatati ühtlasi, et senine president on ametist kõrvaldatud.

"Olen Egiptuse valitud president. Nõuan rahvalt minu kui presidendi legitiimsuse kaitsmist," ütles Morsi.

Morsi nimetas armee tegevust "sõjaväeliseks riigipöördeks" ning utsitas oma toetajaid sellele rahumeelset vastupanu osutama.

Kairo Ülikooli juurde kogunenud Morsi toetajates tekitas presidendi ametist kukutamine suurt viha. Lammutati tänavasillutist, hüüti loosungeid ja nuteti.

Egiptlaste arvates reetis Morsi revolutsiooni

Egiptuse suuremate linnade tänavatele kogunes alates pühapäevast igal õhtul miljoneid inimesi, kes süüdistasid aasta ametis püsinud president Mohamed Morsit revolutsiooni reetmises ning nõudsid tema tagasiastumist.

Esmaspäeval tuli armee rahva tahtele vastu ja andis poliitikutele 48 tundi olukorra lahendamiseks, ähvardades vastasel juhul sekkuda. Morsi lükkas aga armee ultimaatumi tagasi, kinnitades, et jätkab omaenda plaaniga rahvusliku leppimise saavutamiseks.

Tähtaja möödudes kehtestas sõjavägi Morsile ja mitmetele teistele Moslemivennaskonna juhtfiguuridele reisikeelu ning saatis Kairo tänavatele soomukid. Mõne aja pärast teatas relvajõudude ülem kindral Abdel Fattah al-Sisi põhiseaduse tühistamisest ja presidendi ametist tagandamisest.