"Rahvas valis mind vabadel ja õiglastel valimistel ning ma kavatsen jätkata oma kohustuste täitmist. Seaduslikkus on ainus, mis suudab verevalamist ära hoida ja ma kavatsen seda kaitsta oma elu hinnaga," ütles Morsi, teatab AFP BNS-i vahendusel.

Morsi süüdistas vägivalla ja kaose õhutamises muu hulgas võimult tõugatud Hosni Mubaraki režiimi toetajaid.

"Endise režiimi jäänused tahavad kaoses riiki, nad ei taha demokraatiat. Vägivald ja verevalamine on lõks ja kui me langeme sellesse, siis ei tule neile lõppu," veenis riigipea.

President nõudis ühtlasi, et armee võtaks tagasi oma ultimaatumi.

"President nõuab, et armee võtaks oma hoiatuse tagasi ja lükkab ühtlasi tagasi igasugused käsud ja korraldused - nii riigisisesed ja ka välismaised," edastati varem suhtlusvõrgustiku Twitteri vahendusel.

"See on president, kes ähvardab omaenda rahvast. Me ei pea teda enam Egiptuse presidendiks," ütles opositsiooniliider Mohammed Abdelaziz.

Pealinnas Kairos tapeti teisipäeval valitsusvastaste ja islamistist presidendi toetajate vahel lahvatanud vägivallas vähemalt seitse inimest, teatasid meedikud.

Egiptuse armee andis esmaspäeval poliitilistele jõududele 48 tundi kriisi lahendamiseks ja "rahva nõudmiste täitmiseks", lubades vastasel juhul olukorda sekkuda. Morsi lükkas teisipäeva varahommikul armee ultimaatumi tagasi, ametlikus vastuses kinnitati, et riigipea jätkab omaenda plaaniga rahvusliku leppimise saavutamiseks.