Egiptuse televisioonis ette loetud avalduses nimetas kaitseminister ja relvajõudude ülemjuhataja kindral Abdel Fattah al-Sisi riigis toimuvaid meeleavaldusi rahva tahte enneolematuks väljenduseks, vahendab BBC News.

Kui rahva nõudmistele vastu ei tulda, peab armee kindrali sõnul tulevikuplaanide eest ise vastutuse võtma.

Kuigi al-Sisi ütles, et armee ei sekku poliitikasse ega valitsuse töösse, pidasid paljud tema sõnu märgiks käimas olevast riigipöördest.

Kairos algas lärmakas tähistamine, sest meeleavaldajad tõlgendasid armee ultimaatumit Morsi valitsemise lõpuna. Kümned tuhanded opositsiooniliikumise Tamarod lippe lehvitavad poolehoidjad pidutsesid Tahriri väljakul hiliste öötundideni.

Moslemivennaskonna mõjukas tegelane Muhammad al-Biltaji kutsus aga Morsi toetajaid üles helistama oma perekondadele kõigis Egiptuse kubermangudes ja külades, et nad oleksid valmis tänavatele tulema ja väljakud täitma, et presidenti toetada.

„Igasugune riigipööre läheb läbi ainult üle meie laipade,“ ütles al-Biltaji tuhandetele inimestele, kes olid kogunenud Rab'ah al-Adawiyahi mošee juurde Kairo Nasri linnaosas.

Suessi linnast teatati esmaspäeva õhtul relvastatud kokkupõrgetest rivaalitsevate osapoolte vahel.

Armee tegi hiljem Facebookis teise avalduse, milles rõhutati, et armee ei pürgi võimule ega ületa oma määratud volitusi.

Teisipäeval tehtud avalduse järgi ei konsulteeritud president Morsiga enne ultimaatumi esitamist. Presidendi avalduse järgi tekitab selline tegevus keerulises riiklikus olukorras ainult segadust.

Arvestades, et poliitikud pole seni suutnud kokku leppida, ei ole tõenäoline, et Morsi jääks pärast 48-tunnise ultimaatumi tähtaja kukkumist võimule.

Opositsiooniliikumine andis Morsile tagasiastumiseks aega teisipäeva pärastlõunani, vastasel juhul lubatakse alustada kodanikuallumatuse kampaaniat.

Laupäeval teatas opositsioon, et on kogunud üle 22 miljoni toetusallkirja, mis vastab enam kui veerandile Egiptuse elanikkonnast.

Esmaspäeval astusid solidaarsusest rahva nõudmistega tagasi turismi, keskkonna, kommunikatsiooni, veemajanduse ja õigusasjade ministrid. Teisipäeval teatas riiklik uudisteagentuur MENA välisminister Mohamed Kamel Amri tagasiastumisest.