Taotlused edastas WikiLeaksi kaastöötaja Sarah Harrison, kes andis need "hilisõhtul" üle Moskva Šeremetjevo lennujaama Vene konsulaarpunkti ametnikule, teatas veebileht AFP ja BNS-i vahendusel.

WikiLeaksi teatel on Vene konsulaartöötajad hakanud Snowdeni dokumente edastama "vastavatele saatkondadele Moskvas".

Veebilehe andmetel palus Snowden varjupaika peale Ecuadori ja Islandi veel Austrialt, Boliivialt, Brasiilialt, Hiinalt, Hispaanialt, Hollandilt, Iirimaalt, Indialt, Itaalialt, Kuubalt, Nicaragualt, Norralt, Poolalt, Prantsusmaalt, Saksamaalt, Soomelt, Šveitsilt, Venemaalt ja Venezuelalt.

Snowdeni sõnul survestab USA presidendi Barack Obama valitsus erinevaid riike, et need tema turvapaigataotluse tagasi lükkaksid, edastas esmaspäeval WikiLeaks.

"Nende eesmärgiks on hirmutada mitte ainuüksi mind, vaid kõiki neid, kes tulevad minu järel," ütles Snowden oma esimeses avalduses pärast 23. juunit, mil ta Hongkongist Moskvasse lendas. Ta on sestsaadik arvatavalt viibinud Šeremetjevo lennujaama transiiditsoonis.

USA nõuab Venemaalt oma endise luuretöötaja väljaandmist ja on tühistanud tema reisipassi.

Snowden lekitas ajakirjandusele, et Ühendriikides kuulatakse salaja pealt miljoneid telefonikõnesid ning sealsed eriteenistused käivitasid 2007. aastal ülisalajase programmi PRISM, mis tagab neile juurdepääsu üheksa suure IT-firma serverite andmetele.