Tegemist on suurimate protestidega Egiptuses pärast 2011. aasta ülestõusu, teatab AFP BNS-i vahendusel.

Kokkupõrked puhkesid pühapäeva õhtul. Paarsada demonstranti pildus pealinnas Kairos süütepudelite ja kividega Morsi moslemivennaskonna peakorterit, surma sai 26-aastane mees ja vigastada veel mitu inimest, rääkisid haiglaallikad.

Moslemivennaskonna pooldajad tulistasid ründajate peletamiseks haavleid, kajastas uudisteagentuuri AFP korrespondent. Hiljem oli hoone juurest kuulda automaadivalanguid.

Egiptuse keskosas Assiuti provintsis tapsid mootorrattalt tule avanud mehed kolm meeleavaldajat, ütlesid julgeolekuallikad.

Kairost lõuna pool Beni Sueifi provintsis sai Morsi toetajate ja vastaste kokkupõrgetes vigastada 40 inimest, kellest üks suri.

Egiptuse suurim opositsioonikoalitsioon kutsus pühapäeval sadu tuhandeid president Morsi lahkumist nõudvaid meeleavaldajaid püsima tänavail oma eesmärgi saavutamiseni.

Ühe sõjaväeallika andmeil avaldas pühapäeval islamistist riigipea vastu meelt miljoneid inimesi. "Tegemist on suurima protestiga Egiptuse ajaloos," sõnas ta relvajõudude hinnangule viidates.

Üks opositsioonijuhtidest ütles, et Egiptuse relvajõud peavad sekkuma, kui Morsi keeldub valitsusvastastest meeleavaldustest hoolimata tagasi astumast.

Moslemivennaskonna poliitilist tiiba ehk vabaduse ja õigluse parteid esindav Morsi pääses võimule 2011. aasta revolutsiooniga, millega kukutati kolm kümnendit riiki juhtinud autoritaarne president Hosni Mubarak.

Egiptuse presidendi vastased heidavad talle ette revolutsiooni "reetmist" sellega, et ta on koondanud võimu islamistide kätte.