Horvaatiast saab Euroopa Liidu 28. liige 1. juulil, teatab AFP BNS-i vahendusel.

"See on Horvaatia jaoks tõeliselt ajalooline hetk," ütles Euroopa Liidu president Herman Van Rompuy uustulnukale, kes sai Brüsseli tippkohtumise teisel päeval tervituskingiks kõigi uute kolleegide autogrammidega foto.

"Te olete alati olnud eurooplased. Nüüd olete Euroopa Liidu täieõiguslik liige," sõnas Van Rompuy ja tunnustas Horvaatia tublit tööd liikmesuse nimel.

"See ei tähenda ainult uusi võimalusi, vaid ka uut vastutust. See tähendab ühist tulevikku."

Horvaatia ametlik vastuvõtt esmaspäeval on kuues kord, mil Euroopa Liit oma 60-aastase ajaloo jooksul on uusi liikmeid vastu võtnud.

Reedel määras Euroopa Liit kindlaks Serbiaga liitumiskõneluste alustamise aja ning Milanović lubas teha kõik Belgradi abistamiseks.

"Meie arvates peaks see protsess algama võimalikult ruttu, kestma mõistliku aja, aga mitte liiga kaua," sõnas ta. "Ikka ja jälle selgub, et elu on reis, mitte sihtjaam. Ja tähtis on sild, mitte siht."

"Meil on see sild olnud päris pikk," tõdes ta, viidates 10 aastale, mis Horvaatial liikmesuse saavutamiseks kulus.

Horvaatia on esimene uus liikmesriik pärast Bulgaaria ja Rumeenia liitumist 2007. aastal, kuid alles teine endise Jugoslaavia riik pärast Sloveeniat.

Üle 100 Euroopa kõrge ametiisiku, teiste seas Saksamaa liidukantsler Angela Merkel ja Van Rompuy, sõidab esmaspäeval Zagrebi liikmekssaamise pidustustele. Keskööl vastu esmaspäeva kõrvaldatakse sümboolselt Sloveenia piirilt tollisildid, Serbia piirile aga ilmub silt Euroopa Liit.