19-aastasele Tsarnajevile on esitatud kokku 30 süüdistust seoses 15. aprillil toimunud plahvatustega, milles hukkus kolm ja sai viga üle 260 inimese. Neljanda ohvri, politseiniku, tappis Tsarnajev koos venna Tamerlaniga võimude eest põgenedes, vahendab BBC News.

Süüdimõistmise korral ootab Tsarnajevit eluaegne vanglakaristus või isegi surmanuhtlus, teatas USA prokuratuur.

Prokurör Carmen Ortiz kirjeldas Bostonis, kuidas vennad rünnakuks valmistusid. Ortizi sõnul alustati ettevalmistustega üle kahe kuu varem.

Džohhar Tsarnajev ja tema vend, 26-aastane Tamerlan käisid lasketiirus harjutamas, ostsid interneti kaudu elektroonikat pommide valmistamiseks ning laadisid alla kirjatüki, milles olid juhised lõhkekehade valmistamiseks, rääkis Ortiz ajakirjanikele.

Tamerlan Tsarnajev hukkus tulevahetuses politseiga mitu päeva pärast plahvatusi. Džohhar Tsarnajev sai jälitamise käigus haavata ning ta on pärast tabamist 19. aprillil viibinud Bostoni lähedal vanglahaiglas.

Eelmisel kuul ütles kahtlusaluse ema, et poeg on nii palju paranenud, et suudab käia. Võimud keeldusid neljapäeval tema seisundit kommenteerimast.

Džohhar Tsarnajev leiti end peitmas Massachusettsi osariigis Watertownis ühe maja hoovis olnud paadist, kus ta süüdistuse järgi kirjutas: „USA valitsus tapab meie süütuid tsiviilisikuid“ ja „Ma ei suuda vaadata, et selline kurjus jääb karistamata“.

Süüdistuse järgi valmistasid vennad oma pommid kiirkeetjatest, lõhkeainest, kuullaagritest, naeltest, liimist, elektroonilistest komponentidest ja muudest materjalidest.

Süüdistuse järgi abistas ja õhutas Džohhar Tsarnajev oma venda ühe pommi kohale asetamisel ja plahvatama panemisel.

Vennad on tšetšeeni päritolu ning on elanud umbes kümme aastat USA-s.