Palju konservatiivsemas esindajatekojas seaduseelnõu nii kergesti aga ilmselt läbi ei lähe. Esindajatekoja spiiker John Boehner on öelnud, et ei lähe seaduseelnõu menetlemisega edasi, kui seda ei toeta enamik tema vabariiklastest erakonnakaaslastest, kes on praegu selle vastu, vahendab BBC News.

Pärast seaduseelnõu heakskiitmist neljapäeval senatis ütles president Barack Obama, et hääletus tõi USA kriitilise sammu võrra lähemale vigase immigratsioonisüsteemi lõplikule kordategemisele.

„Täna tegi senat oma tööd,“ ütles Obama oma avalduses. „Nüüd on esindajatekoja ülesanne teha sama.“

Obama on teinud immigratsioonist oma teise ametiaja peamise prioriteedi ning ta nõuab kongressilt, et seadus oleks tema laual allakirjutamiseks sügiseks.

Seaduseelnõu menetlemisega võidi edasi minna pärast seda, kui kaks vabariiklasest senaatorit esitasid sel nädalal kompromissettepaneku, mille järgi suurendatakse piirivalvekulutusi 38 miljardi dollari võrra. Selle parandusettepanekuga saaks USA juurde 20 000 piirivalvurit, uued piiritõkked, elektroonilise valve seadmed ja mehitamata droonid.

Kongressi parteideülese eelarvebüroo hinnangul vähendaks uus seadusandlus ilma piirivalvele eraldatava lisarahata USA eelarvepuudujääki kümne aasta jooksul 175 miljardi dollari võrra ning aitaks kaasa majanduskasvule.

Paljude analüütikute sõnul tunnistavad paljud vabariiklased iseendale, et immigratsioonireformi toetamisest sõltuvad nende väljavaated tulevastel valimistel, sest hispaaniakeelsed valijad omandavad USA-s üha suurema osakaalu.

Esindajatekoja vabariiklasest spiiker Boehner ütles aga neljapäeval, et esindajatekoda ei võta senati eelnõu otse üle.

„Me kavatseme teha oma eelnõu... mis peegeldab meie enamuse ja Ameerika rahva tahet,“ ütles Boehner.

Boehneri kommentaar muudab eelnõu kiire jõudmise Obama lauale kahtlaseks ning see võib immigratsioonireformi täielikult läbi kukutada, leiavad analüütikud.

Esindajatekoja vabariiklaste ettepanekud näevad ette karmimaid julgeolekumeetmeid piiril ja USA sees, tööhõive kontrollimist ning, mis kõige tähtsam, dokumentideta immigrantide kodakondsuse saamise võimaluseta jätmist.

Vabariiklaste arvates tehtaks võimalusega kodakondsus saada teene illegaalselt riiki sisenenud seaduserikkujatele.