Politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Ilmar Kahro teatel on muudatuse põhjuseks Euroopa Parlamendi ja Nõukogu määrus, millega ühtlustatakse lastelt sõrmejälgede hõivamise reeglid üle Euroopa.

Alla 12-aastased ei pea enam sõrmejälgi andma juhul, kui taotletakse reisidokumenti: Eesti kodaniku passi, välismaalase passi, ajutist reisidokumenti või pagulase reisidokumenti.

"Lapsevanema jaoks tähendab muudatus seda, et nooremale kui 12-aastasele lapsele saab nüüd reisidokumendi taotleda posti või e-posti teel ning sõrmejälgede andmiseks ei pea kodakondsus- ja migratsioonibüroo teenindussaali tulema," selgitas PPA isikutuvastamise ja dokumendibüroo peaekspert Helar Laasik.

Kolmanda riigi kodaniku elamisloa, elamisõiguse või elamisloakaardi taotluse esitamise tingimused ei muutu – sõrmejälgi ei pea andma alla 6-aastased lapsed.

Sõrmejälgede hõivamisega raskendatakse dokumentide võltsimist ja väärkasutamist. "Sõrmejäljed on igal inimesel unikaalsed, mistõttu võimaldab kujutiste kandmine passi luua dokumendi ja selle kasutaja vahel kindlama seose," ütles Laasik.