Endine pea- ja välisminister Rudd seljatas juhivalimistel Gillardi 57 häälega tema 45 vastu, tõustes tulemusega septembrikuiste valimiste eel leiboristliku valitsuse de facto peaministriks.

Gillard on lubanud kaotuse korral poliitikast lahkuda, edastas kohalik TV7.

ÜLEVAATLIKULT

Austraalia valitseva partei siseopositsioon oli juba mõnda aega üritanud võimuvõitluses peaminister Julia Gillardist lahti saada.

Kolmapäeva hommikul võttis peaminister väljakutse vastu ja kuulutas välja Tööpartei juhivalimised. 

Juhivalimiste üheks tingimuseks seati, et kaotaja lahkub parlamendist ja kogu Austraalia poliitikast, vahendas kohalik hommikuprogramm Today Show TV9.

"Rohkem võimalusi (üldvalimiste eel juhti vahetada -toim) ei tule, täna on see õhtu ning sellega küsimus ka lahendatakse," teatas peaminister hommikul kohalikule sõsarkanalile Sky News.

"Juhiküsimus tuleb lahendada. Igaühel, kes arvab, et tema peaks olema Tööpartei järgmine juht, tuleks oma kandidatuur esitada," ütles ta.

Gillard kinnitas ka uudistekanalile, et kaotuse korral lahkub ta poliitikast. "Ma ei esitaks end juhi kandidaadiks, kui mul ei oleks oma väljavaadetesse usku," lisas ta.

Hoolimata peaministri usust oleks ta viimaste arvamusküsitluste kohaselt sügisestel valimistel silmitsi seisnud hävitava lüüasaamisega konservatiivide juhilt Tony Abbottilt.

Mõni tund hiljem kutsus ka Rudd kokku pressikonverentsi ja teatas kandidatuuri üles seadmisest.

"Ma kandideerin," kinnitas ta. "Paljud leiboristidest parlamendiliikmed on mulle kaua survet avaldanud, et ma kandideeriksin erakonna juhiks seoses täbara olukorraga, millega partei silmitsi seisab," nentis Rudd.

Rudd oli samuti nõus tingimusega, et kaotuse korral tõmbab ta poliitikale kriipsu peale. "Kui ma kaotan, teatan ma mõistagi, et ma ei kandideeri järgmistel sisevalimistel. Soovin tänada Juliat samasuguse lubaduse eest," märkis ta.

Austraalia parlament kogunes kolmapäeval viimast korda enne 14. septembri üldvalimisi ning juhivalimised viidi läbi enne istungjärgu lõppu.