Obama tegi Karzaile teisipäeval videokõne, kus otsustati kokku leppida rahukõneluste jätkamises, edastab BBC News.

Teisipäeval saabus Islamabadi kõnelusteks Pakistani peaministri Nawaz Sharifiga ka USA erisaadik Afganistanis ja Pakistanis James Dobbins, et arutada islamiliikumise Afganistani haruga rahukõneluste pidamist.

Karzai pole rahul nimega "Afganistani Islamiemiraat"

Vähem kui kuu aega kestnud rahukõnelustel on osapoolte vahel tekkinud juba mitmeid erimeelsusi.

Katari esinduse avamises nähti esimest sammu rahuleppe poole NATO vägede lahingmissiooni lahkumistähtaja lähenedes, kuid Karzai reageeris sellele raevukalt, sest esindust esitleti eksiilvalitsuse büroona ja see kasutas kunagise võimuperioodi aegset nime "Afganistani Islamiemiraat". Karzai sõnul rikuti USA-ga sõlmitud kokkulepet, mis seadis tingimused Talibani esinduse töökorraldusele.

"Afganistani rahukõneluste puhul on USA sõnade ja tegude vahel vastuolu," vahendas Karzai pressiesindaja Aimal Faizi.

Mõni aeg hiljem Taliban teataski, et esinduse loomisega tahetakse pidada kõnelusi rahvusvahelise kogukonnaga nagu iseseisev ja suveräänne riik.

"Oleme jõudmas eesmärgini USA-st jagu saada, nüüd tahame vabastada oma maa okupatsiooni alt. Me tahame ise oma riigi üles ehitada," teatas mulla Ehsanullah.

Jõhker rünnak presidendipaleele raputas riiki

Teisipäeval korraldati Talibani poolt ka jõhker rünnak president Hamid Karzai residentsile ja USA luureagentuuri CIA kohalikule büroole.

Rünnak leidis aset varahommikul kaitseministeeriumi lähedal asuva presidendipalee sissepääsu juures, kui viis sissi kargasid välja oma lõhkeainelastis autost ja selle siis õhku lasid.

Väidetavalt kõlas kuni 14 plahvatust ning palee juures Karzai pressikonverentsi oodanud ajakirjanikud pidid kärgatuste eest varju otsima. Hukkus vähemalt viis ründajat ja kolm Afganistani turvateenistujat.