Venemaa asjatundjast Soome Aleksandri Instituudi juhataja Markku Kivineni sõnul oli visiit üsnagi traditsiooniline ja selle mõtteks kahepoolsete suhete hoidmine, kirjutab Helsingin Sanomat.

Enim pälvis meedia tähelepanu aga president Putini kommentaar luureinfo lekitamise tõttu tagaotsitava endise CIA töötaja Edward Snowdeni teemal.

Venemaa riigipea ütles pressikonverentsil, et vilepuhuja viibib endiselt Moskva lennuvälja transiittsoonis ja et Venemaal ei ole plaanis teda Ameerika Ühendriikidele välja anda.

Washingtoni süüdistusi nimetas ta "mõttetuks" ja teatas, et kuna "Snowden peab ennast inimõiguste kaitsjaks ning info levitamise eest võitlejaks, siis tuleks endalt küsida, kas niisugused inimesi tuleks välja anda teadmisega, et nad pannakse vangi".

Putini sõnul ei eelista ta selliste teemadega tegeleda ja kutsus probleemi lahendama FBI ja FSB juhtide tasemel.

Kivineni hinnangul võiks Putini kommentaari tõlgendada kriitikana USA suunal. "See on propagandasõda," vaatleb Kivinen.

Kivineni arvates on Venemaa hetke olukorraga, kus USA on sattunud laialdasse luureskandaali, väga rahul.

Üheks oluliseks teemaks peeti ka Venemaa õigusi (näiteks mainiti homopropaganda keelustamist). Nagu ikka, teatas Putin, et Venemaa siseasjadesse ei peaks sekkuma. "Väga ootuspärane," kommenteerib Kivinen riigipea vastust.

Kivinen juhtis samuti tähelepanu Putini kiirele peatumisele Soome ja Venemaa kaitsealasel koostööl, mis on traditsiooniliselt olnud väga tundlik teema kahe riigi vahel. Kivineni sõnul on keeruline mõista, mida Putini arvamus, et sellealane koostöö peaks olema ulatuslikum, täpselt tähendas.