Soomes riigivisiidil olev Putin ütles pressikonverentsil, et Venemaal ei ole plaanis vilepuhujat Ameerika Ühendriikidele välja anda, edastab BBC News.

"Ta on transiittsoonis viibiv transiitreisija ja on praegugi seal," ütles Putin. 

Ameerika Ühendriikidel ja Venemaal ei ole vastastikust väljaandmislepet, sellegipoolest tuli Putinile jooksiku saabumine Moskvasse üllatusena.

"Snowden on vaba mees," lisas ta.

Venemaa välisminister Sergei Lavrov teatas aga keskpäeval, et Snowden ei ole Venemaa piiri kordagi ületanud ega tea temast midagi.

"Me ei ole mingil moel seotud ei hr Snowdeni, tema suhetega USA kohtusüsteemiga ega tema liikumisega mööda maailma," kõneles Lavrov.

"Edward Snowden ei ole Venemaa piiri ületanud. Ja katsed süüdistada Venemaad USA seaduste rikkumises ning kaasosaluses täiesti alusetud ja vastuvõetamatud," hoiatas välisminister.

Snowden lekitas juuni alguses ajalehtedele Guardian ja Washington Post informatsiooni, et Ühendriikides kuulatakse salaja pealt miljoneid telefonikõnesid ning sealsed eriteenistused käivitasid 2007. aastal ülisalajase programmi PRISM, mis tagab neile juurdepääsu üheksa suure IT-firma serverite andmetele.

USA kuulutas ta mõne päeva eest rahvusvaheliselt tagaotsitavaks ja tühistas tema passi.