1. Vesi ja alkohol kokku ei sobi!

Alkoholijoobes ujuma minna ei tohi, see võib lõppeda väga traagiliselt. Seltskonnaga veekogude äärde kogunedes kiputakse joomasena vette minema. Hoidke end ja oma sõpru, peo saab käima ka riske võtmata.

2. Hoia lõkke ümbrus süttimast!

Jaanilõke tehke selleks ettevalmistatud mittepõlevale pinnasele, lõkkeümbrus hoidke puhas süttivast materjalist. Lõke tehke hoonetest 15 meetri ja metsast 20 meetri kaugusele. Tuld võib teha tuulevaikuses või nõrga tuulega. Jälgige tuule suunda, et sädemed ei lendaks kergestisüttivale materjalile ega lõkkesuits häiriks naabreid.

3. Grilli hoonetest ohutus kauguses!

Puu või söega köetav grillahi tuleb asetada hoonest viie meetri kaugusele.

4. Metsa ära tikkudega mängima mine!

Metsas tohib tuld teha ja grillida vaid selleks ette valmistatud kohtades, eelistades võimalusel RMK puhkealadel leiduvaid kattega lõkkekohti.

5. Viimane kustutab tule!

Nii lõkke tegemisel kui grillimisel hoidke käepärast esmased kustutusvahendid, nt pangetäis vett või tulekustuti. Tuld ei tohi jätta järelevalveta, isegi mitte hetkeks, ning viimane pidutseja või grillija kustutab tule!

6. Kui korraldad avaliku jaaniku, kooskõlasta!

Kodulõkete tegemisest päästeteenistust teavitama ei pea, kuid tuleohutusnõudeid tuleb silmas pidada igal juhul. Avalikel üritustel lõkete tegemine peab olema kooskõlastatud päästeasutusega.

7. Ole valmis kustutustöödeks!

Kuigi avalike ürituste jaoks mõeldud lõkkekohad vastavad tuleohutusnõuetele, on siiski mõistlik arvestada, et jaanilõkkeks kokku kuhjatud kuivade okste, laudade või männijuurte hunnikust võivad leegid tuulise ilmaga kaugele küündida. Mühaval jaanitulel hoo maha saamiseks ämbrist või paarist veest ei piisa! Seepärast tasub uurida, kas kohalikel vabatahtlikel päästjatel on vajadusel võimalik tulla oma tehnikaga jaanituld turvama. Lähima vabatahtliku komando kontakti leiab Päästeliidu kodulehelt www.paasteliit.ee.

8. Ole valmis abi kutsuma!

Ärge unustage enne pühi mobiiltelefoni laadimast, et saaksite vajadusel numbrilt 112 abi kutsuda. Loodusesse minnes tehke endale selgeks oma täpne asukoht, sest abi saabumise kiirus sõltub teejuhiste täpsusest.