Täpsemalt sätestab ravikindlustuse seadus, et ravikindlustuse saab üle kolmekuuse tähtajaga või tähtajatu võlaõigusliku lepingu alusel töö- või teenustasusid saav inimene (v.a FIE), kelle eest peab lepingu teine pool iga kuu maksma sotsiaalmaksu vähemalt nn sotsiaalmaksu miinimumsumma ulatuses.

Kui ükski tellija eraldivõetuna ei maksa sotsiaalmaksu nn sotsiaalmaksu miinimumsumma ulatuses, ent inimese eest peavad mitu tellijat kokku maksma sotsiaalmaksu miinimumsumma ulatuses või sellest rohkem, ravikindlustuskaitset see inimene ei saa. Nii võib tekkida olukord, kus kaks võlaõigusliku lepingu alusel tulu teenivat isikut teevad küll samapalju tööd ja teenivad ühepalju raha, kuid ravikindlustuskaitse saab vaid see töövõtja, kelle üks tellijatest on kohustatud sotsiaalmaksu tasuma vähemalt nn sotsiaalmaksu miinimumsumma ulatuses.

Õiguskantsler leidis, et selline olukord ei pruugi olla põhiseaduspärane ja pöördus sotsiaalministri poole märgukirjaga ning palus kaaluda ravikindlustuse seaduse muutmist.