Tseremoonial osalenud Eesti Meremuuseumi direktor Urmas Dresen selgitas, et kui Euroopa parimaid filme hinnatakse Cannes’i festivalil Kuldse Palmioksaga, siis kultuuripärandi säilitamisel ja taastamisel on selleks Europa Nostra peaauhind.

„Muuseumina teeb see meid veel eriti õnnelikuks, sest kultuuripärandi säilitamine on üks meie olulisemaid ülesandeid,“ rõõmustas Dresen ja tänas kõiki partnereid, kes angaaride taastamisel osalesid.

Kultuuriminister Rein Langi sõnul on Europa Nostra auhind kõige kõrgem tunnustus, mida Euroopas kultuuripärandi taastamise eest võib saada. Samuti on erakordne, et selline muinsuskaitse auhind just Eesti kultuuripärandile määrati.

„Tunnustuse saamine näitab, et Eestis on tipptasemel arhitekte, insenere, restauraatoreid ja ehitajaid, kes suudavad silmapaistvaid mälestisi mitte ainult päästa, vaid luua selle põhjal uut väärtust ka järgnevatele põlvedele. Siinkohal tahan tänada KOKO arhitekte, Nordeconi, Tallinna Tehnikaülikooli, eriti professor Karl Õigerit ja kogu Meremuuseumi meeskonda, kes tegid selle projekti õnnestumiseks tihedat koostööd tulemuse nimel, nagu me seda täna nautida saame,“ märkis ta meediale saadetud teates.

Peapreemia tuli Eestisse esmakordselt. Žürii hindas Lennusadama vesilennukite angaaride restaureerimist kui suurepärast näidet tehniliselt äärmiselt keerulisest ja mitmetahulisest protsessist, mis esialgu tundus lootusetu ettevõtmisena. Samuti imponeeris kohtunikele ajaloolise hoone muutmine populaarseks meremuuseumiks ning taastatud angaaride roll mahajäetud piirkonna edasise arengu eestvedamisel.

Prestiiže auhinna andsid Akropoli kõrval iidses amfiteatris üle Europa Nostra president Plácido Domingo, Euroopa Komisjoni haridus- ja kultuurivolinik Androulla Vassiliou ning Kreeka president Dr. Karolos Papoulias.

Auhinna võtsid Ateenas vastu Lennusadama projekteerinud arhitektuuribüroo KOKO Arhitektid esindajad Andrus Kõresaar ja Raivo Kotov. Andrus Kõresaare hinnangul oli konkurents peaauhinnale väga tihe. Kõresaare sõnul aitab Europa Nostra peaauhind tutvustada maailmale Eesti üht väga olulist kultuuripärandit ning tunnustab teostatud tööde metoodikat ja saavutatud tulemust.

Europa Nostra on Euroopa suurim ja mõjuvõimsaim kultuuriväärtuste kaitse organisatsioon, selle võrgustik hõlmab enam kui 50 riiki Euroopas ja mujal. Europa Nostra auhindadele esitati tänavu kokku 197 projekti 30 Euroopa riigist. Eestisse tuli Nostra peaauhind esmakordselt. Nostra peaauhinnale konkureerisid sel aastal koos Lennusadamaga muuhulgas Kings Cross raudteejaam Londonis, Propylaea hoone Akropolises Ateenas, Medellini Rooma Teater Hispaanias ja paljud teised suurepäraselt taastatud ehitised.

Eesti Meremuuseumi Lennusadama vesilennukite angaaride rekonstrueerimine toimus aastatel 2009 – 2012, seda kaasrahastas Euroopa Regionaalarengu Fond. Rekonstrueerimisprojekti juhtis Muuseumiehituse Sihtasutus, peaprojekteerija oli KOKO Arhitektid ning ehitaja Nordecon.