"PRISMiga seotud skandaal on juba praegu suurel määral kahjustanud meie usaldust riiklikesse struktuuridesse ning pingestanud nii EL-i siseseid kui ka transatlantilisi liitlassuhteid," kirjutab Lotman oma blogis.

Lotmani sõnul on tulemas uusi paljastusi ning seetõttu on tegemist tõsise asjaga. "Et mingisugune Ameerika superagentuur luurab muuseas ka Eesti kodanike järgi, on ebameeldiv, kuid aktsepteeritav senikaua, kuni ta ei ületa seaduslikke piire. Praeguse info valguses on aga neid piire kõvasti ületatud," leiab Lotman.

Palju olulisem on Lotmani sõnul aga aga see, et Euroopa Liidus tegutsevad avalikult sellised IT valdkonnaga seotud firmad ja korporatsioonid, mis osutusid NSA agentideks, need on hundid lambanahas.

"Need on Microsoft (alates 2007), Yahoo! (2008), Google (2009), Facebook (2009), Paltalk (2009), YouTube (2010), AOL (2011), Skype (2011) ja Apple (2012). Kaks esimest hõivati president Bushi ajal, ülejäänud juba praeguse Obama administratsiooni poolt," selgitab Lotman.

Lotman on enda sõnul alati võidelnud internetivabaduse eest, ka anonüümsete kommentaatorite õiguste eest. "Vähemalt siis, kui olin riigikogus, oli see ka meie erakonna ametlik positsioon. Mul pole põhjust arvata, et see on vahepeal muutunud," leiab Lotman.