Välisminister Paeti sõnul saab Eesti-Vene suhetes esile tuua mitmeid positiivseid märke.

„Aasta-aastalt on tihenenud inimestevaheline läbikäimine. Näiteks kasvas Eestit külastanud Vene turistide arv eelmisel aastal 31 protsenti,“ ütles Paet. Välisminister lisas, et tihenenud on ka riikidevaheline majandussuhtlus.

Venemaa on Eestile suuruselt kolmas kaubandus- ja ekspordipartner ja viies Eesti poolsete otseste välisinvesteeringute sihtmaa. „Samuti on sagenenud Eesti ja Vene ametkondadevaheline suhtlus näiteks tolli, riigikontrolli, õigusasutuste ja kohalike omavalitsuste tasandil. Samas on oluline, et regulaarselt suhtleksid ka riikide juhid. Patriarhi Kirilli visiit Eestisse on kindlasti hea eeskuju,“ märkis ta.

Patriarh Kirill pidas Eesti-Vene suhete positiivset arengut väga oluliseks.

Välisminister Paet tõstis kohtumisel esile ka riikidevahelist kultuurikoostööd. „Siin on oma roll ka vaimulikul ja õigeusu alasel kultuurivahetusel,“ sõnas ta.

Välisminister tunnustas kohtumisel ka metropoliit Korneliuse tegevust Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kiriku juhtimisel. Samuti avaldas Paet heameelt selle üle, et sügisel avab MPEÕK Nõmmel eestikeelse Püha Johannese kooli.