ÜRO peasekretäri Ban Ki-mooni sõnul nõuab Süürias juba 26 kuud möllanud sõda "vastuvõetamatult ja väljakannatamatult" palju ehk tuhandeid lapsohvreid, vahendas AFP BNS-i vahendusel.

ÜRO eriesindaja Leila Zerrougui sõnul on ta saanud kinnitatud raporteid, et lapsi kasutatakse sõjas inimkilpidena ja terrorirünnakutes, neid tapavad snaiprid ja lapsed saavad surma või vigastada pommiplahvatustes.

Zerrougui kinnitusel on olemas tõendid, et lapsi sunnitakse ka võitlema või vägisi töötama näiteks varustuse kandjatena.

President Bashar al-Assadi väed kasutavad tihtipeale lastelt tunnistuste väljapressimiseks kõige muu seas ka seksuaalset vägivalda. On teada juhtumeid, kus vaid 14-aastasi lapsi on piinatud elektrivoolu, peksmise, ähvardamise ja seksuaalse vägivallaga.

"Kõik selle konflikti osapooled peavad koheselt võtma kasutusele kõikvõimalikud endast olenevad meetmed laste kaitsmiseks," ütles Zerrougui.

Süüria kodusõjas on saanud surma üle 80 000 inimese. ÜRO prognoosi kohaselt peaks Süüria põgenike arv kasvama käesoleva aasta lõpuks 3,45 miljonini.