Sajad korrakaitsjad asusid buldooseritega ümber väljaku püstitatud tänavabarrikaade kõrvaldama ja ajasid meeleavaldajad väljakuga külgnevasse Gezi parki. Võimude sõnul jäetakse pargis telkivad sajad demonstrandid rahule.

Osa valitsusvastaseid vastas ootamatule tormijooksule politseinikke süütepudelitega pildudes.

Politsei eemaldas väljaku kõrval asuvalt hoonelt protestijate plagud ja asendas need hiiglasliku Türgi lipu ja ilmaliku riigi raja Mustafa Kemal Atatürki portreega.

Võimude otsus politsei soomukitega Taksimi väljakule saata võib kaks nädalat kestnud peaminister Recep Tayyip Erdoğani valitsuse vastastel protestidel õli tulle valada.

Jõuline sekkumine pärast Arınç`i avaldust

Jõuline sekkumine leidis aset mõni tund pärast seda, kui asepeaminister Bülent Arınç oli teatanud, et Erdoğan kohtub kolmapäeval protestijate juhtidega. See on tema esimene suurem järeleandmine 12 päeva eest puhkenud rahutuste jooksul.

Ta hoiatas aga samas, et "ebaseaduslikke demonstratsioone Türgis enam ei lubata".

Gezi parki jäänud meeleavaldajad suhtusid politsei jõudemonstratsiooni reetmisena. "Suudate te seda uskuda? Nad ründavad Taksimi ja gaasitavad meid hommikul kohe pärast seda, kui on meile kõnelusi pakkunud," ütles kära peale telgis ärganud 23-aastane meeleavaldaja.

"Me ei lahku Gezist, saatku või tuhandeid politseinikke," tõotas ta. "Mina nende veekahurit ei karda, see on minu esimene dušš üle kolme päeva."

Politsei lasi ka Ankaras protestijate vastu käiku pisargaasi

Ka pealinnas Ankaras lasi politsei esmaspäeva õhtul demonstrantide vastu käiku pisargaasi.

Pühapäeval esines peaminister Erdoğan oma toetajatele ägedate kõnedega, hoiatades, et valitsuse kannatus on katkemas. Ta nõudis meeleavalduste lõpetamist ning ähvardas võtta vastutusele kõik, kes valitsust ei austa. Samuti kutsus valitsusjuht selleks nädalaks Istanbulis ja Ankaras kokku suured valitsusmeelsed demonstratsioonid ning kavatseb kolmapäeval kohtuda temavastaste meeleavalduste korraldajatega.

Ülemöödunud nädalast saadik on tuhanded türklased avaldanud meelt Erdoğani ja tema islamijuurtega erakonna vastu. Kriitikute sõnul on 2002. aastat võimul olnud Õigluse ja Arengu Partei (AKP) näidanud üles süvenevaid autoritaarsuse ilminguid ja hakanud oma konservatiivseid vaateid ilmalikule riigile peale suruma.

Üle riigi levinud rahutused said alguse 31. mail politsei ülemäärasest jõukasutusest rahulike meeleavaldajate kallal, kes protestisid Istanbuli kesklinna Gezi parki kavandatava Ottomani-aegsete kasarmute ja sinna kavandatava ostukeskuse vastu. Politsei tõmbus 1. juuni õhtul Taksimi väljakult tagasi, mispeale protestijad selle hõivasid.