Politsei ei algatanud elevandi võimaliku peksmise osas kriminaalasja, kuna Veterinaar- ja Toiduamet (VTA) jõudis esimesena sündmuskohale ja algatas menetluse.

Amet aga elevandi väärkohtlemist ei tuvastanud, kuid nii ameti kui ka politsei kinnitusel pole siiani ühtegi seitsmest tunnistajast üle kuulatud.

Lepa sõnul üritasid nad korduvalt ka telefoni teel ametit ja politseid paluda asjasse tõsiselt suhtuda ning uurida elevandi tervist ja ringi vedamiseks vajaminevaid dokumente.

Eesti Loomakaitse Selts ootab ametilt põhjalikku selgitust, miks ei teostatud elevandile korralikku tervisekontrolli ning ei küsitletud väärkohtlemise pealtnägijaid.

Esimese väärteoteate elevandi väärkohtlemise kohta edastas selts amtile ja politseile 15. mail. Järgnevad teated seoses elevandi kehva tervise ja päritolu kohta edastati ametile ning keskkonnainspektsioonile 23. mail, 24. mail ja 30. mail.

Samuti on seltsini jõudnud info, et elevant võis olla vabas looduses sündinud. Vastavalt loomakaitseseadusele on avalikel üritustel lubatud kasutada ainult tehistingimustes sündinud loomi.

"Andmebaasi Elephant Encyclopedia kohaselt sündis elevant Mädi vabas looduses 1965. aastal. Lisaks on meile edastatud ka tehistingimustes sündinud Aasia elevantide aretusprogrammi ülevaade, mis ei sisalda Mädi andmeid," ütles loomakaitse seltsi meediajuht Annika Lepp.

Ka organisatsiooni European Elephant Group andmetel imporditi elevant tsirkusesse ilmselt 1973. aastal. Esitatud dokumente ja eksperthinnanguid aga kohalik veterinaaramet piisavalt vettpidavaks ei pidanud, lisas Lepp.

Elevandi juhtum on pälvinud suurt riigiülest huvi

"Oleme olnud tihedas kontaktis Saksamaa organisatsiooniga Pro Wildlife. Samuti oleme ühendust võtnud Saksamaa Hesseni veterinaarametiga. Elevandi heaolu suhtes on muret tundnud ka Austria suursaadiku abikaasa Leedus ning Austria organisatsiooni Vier Profen esindaja," loetles Lepp.

"Välisorganisatsioonide kinnitusel oli elevandi lont osaliselt halvatud ning elevant on tsirkuses osalemiseks põdur," rääkis Lepp. "Meie tähelepanu juhiti sellele, et elevandi tervislik seisund ei luba teda mööda erinevaid riike ringi vedada ning teda peetakse üksikuna."