"Kutsume üles mitte külastama loomi kasutavaid tsirkuseid ning Medi pilti jagama, et talle austust avaldada," teatavad loomaõiguslased enda Facebooki lehel.

"Puhka rahus, Medi. Loodetavasti leiad teises ilmas vabaduse, mis sinult meie maailmas rööviti," lisavad õiguslased.

Liikumise eestkõnelejad leiavad, et elevandi surma oleks olnud võimalik ennetada.

"Mõistame veterinaar- ja toiduameti tegevuse avalikult hukka, leiame, et juhtumile oleks pidanud pöörama rohkem tähelepanu, tegutsema operatiivselt, suhtlema nii kohalike kui rahvusvaheliste organisatsioonidega, andma kodanikele tagasisidet ja suhtuma olukorda samasuguse mure ja tõsidusega kui teie ametkonna poole pöördujad," märgitakse pressile saadetud teates.

Liikumine Loomade Nimel mõistab hukka veterinaar- ja toiduameti tegevusetuse seoses elevant Medi juhtumiga.

Juba mai keskel pöördusid ametkonna poole kirjalike avaldustega ja telefonikõnedega korduvalt nii Eesti Loomakaitse Selts, liikumise Loomade Nimel liikmed, mitmed rahvusvahelised organisatsioonid ja paljud kodanikud murega seoses tuurile esinema toodud elevant Medi tervisega ja tema kohtlemisega.

Saksamaa loomakaitse organisatsioon Pro Wildlife edastas informatsiooni, et elevandi tervis on halb, teda ei tohi pidada isolatsioonis ja Saksamaal on olemas ka loomapark, kus Medi oleks saanud pensionipõlve veeta.

Lisaks sellele on loomade nimel võitlejatel põhjust arvata, et tsirkusetuuri töötajad on toime pannud looma suhtes lubamatuid tegusid, pealnägijad teatasid, et elevanti on pekstud.

Liikumise aktivistidele jääb arusaamatuks, mille alusel leidis Harjumaa veterinaarkeskus, et elevant Medi tervis on hea ja ta on võimeline esinema. Nad küsivad, kes olid kaasatud eksperdid, kas võeti kontakti veterinaaridega, kes on Medi tervisega enne tegelenud ja kellel on vastav informatsioon?

Eile pärastlõunal kukkus ärimees Lauri Viikna tsirkusega tuuritanud elevant Medi Narvas ujuma minnes ühele küljele ja suri sündmuskohal ära.
Surnud looma üle vaatanud veterinaari kinnitusel oli loomal südamepuudulikkus, ütles Lauri Viikna.

Viikna sõnul võib südamepuudulikkus tabada ükskõik mis vanuses looma. "Elevandid elavad sama kaua nagu inimesed ja see elevant oli umbes sama vana kui mina," sõnas Viikna (46), kinnitades, et elevant ei olnud vana.

Viikna sõnul mindi elevandiga ligi kahe kilomeetri kaugusele tsirkusest jõkke ujuma. "Elevant peab kõndima, tal vaja end liigutada. Kõik oli kohale jõudes korras, kui ta järsku madalas vees ühele küljele kukkus ning ära suri," kirjeldas Viikna Delfile.

Tegemist oli sama elevandiga, kelle väidetava peksmise pärast korraldasid loomakaitsjad hiljuti Lasnamäel peatunud Tsirkuse Tuuri telgi ees meeleavalduse.