Tšehhis, Austrias oli Saksamaal on häiritud maantee- ja raudteeliiklus, paljud kauplused ja koolid jäid esmaspäeval suletuks, vahendas BNS.

Tšehhi pealinna Praha kesklinnas seiskus metrooliiklus. Linna läbiva Vltava jõe veetase tõusis ka ööl vastu esmaspäeva ja umbes tuhat loomaaia asukat viidi vee alla jäänud piirkondadest kindlamasse paika.

Üleujutused on nõudnud Tšehhis kuus ohvrit. Appi on saadetud 2000 sõdurit, rohkem kui 7000 inimest on oma kodudest evakueeritud.

Veetase peaks uusimatel andmetel kerkima Prahas kõrgeimale tasemele teisipäeval. Praha linnapea kohusetäitja Tomas Hudečeki sõnul suurt evakueerimist pealinnas esialgu plaanis ei ole.

Paduvihmade järel on jõgede veetase tõusnud ka mujal Kesk-Euroopas. Saksamaa kaguosas on üle ujutatud suur osa Passau linnast, riigi idaosas tuli Leipzigi lähedal asuvast Grimmast evakueerida 2500 inimest.

Passau kriisikeskuse kõneisiku sõnul on olukord linnas "äärmiselt dramaatiline", keskpäevaks oodatakse veetaseme tõusu kõrgeimale tasemele viimase 70 aasta jooksul.

Passaus suubuvad Doonausse Inni ja Ilzi jõgi.

Teisipäeval peaks kriisipiirkonda saabuma kantsler Angela Merkel.

Šveits on teatanud ühest, Austria kahest hukkunust. Olukord on tõsiseim Salzburgi piirkonnas ja Austria põhjaosas.

Rongiühendus Müncheni ja Salzburgi vahel on katkenud. Salzburgis evakueeriti vähemalt 240 inimest.

Ka Austria linnad Linz ja Melk valmistuvad halvimaks. Kohalikud võimud kardavad, et korduda võivad 2002. aasta rekordilised tulvad, mis tekitasid üle riigi kuni 7,5 miljardi euro ulatuses kahju.

Austria meteoroloogiateenistuse teatel mõõdeti Voralbergi liidumaal ainuüksi laupäeval 132 millimeetrit sademeid.

Mõne päevaga on Austrias sadanud kuni kahe kuu norm.