Linde sõnul näitasid kogutud tõendid, et pettuse vahetu toimepanija oli erakonna Lääne-Viru arendusjuht Taimi Samblik, kuid ta tegi seda 2011. aastal Einar Vallbaumi ja 2013. aastal Kristiina Ojulandi korraldusel.

Sellele seisukohale viis komisjoni asjaolude kogum, mitte vaid Sambliku praeguseks juba avalikustatud tunnistus. "Vaadata tuleb, kellele on see kasulik," lausus Linde. Arendusjuht Samblik ei saa selle eest midagi, kui tema piirkonnast pääseb kandidaat juhatusse või kui valimisaktiivsus on kõrge, aga Reformierakonna juhatusse saada soovijate jaoks on stiimul olemas.

Linde lisas, et neil on mitme inimese tunnistus, et nad tegelikult ei osalenud e-valimistel.

Pettuse süüdlaste väljaviskamine pole antud komisjoni pädevuses. Kolmapäevane erakonna juhatus teeb oma järeldused aukohtu seisukohtadest. Aukohus koguneb homme.

Ojuland korraldas täna pressikonverentsi, milles eitas pettuses osalemist ja süüdistas ulatuslikus e-valimiste pettuses hoopis Reformierakonna peakontorit.

Linde teatas, et neid väiteid ei saa tõsiselt võtta, vaid tegemist on lihtsalt ühe kaitsetaktikaga. Veebipõhised sisevalimised muudavad erakonna liikmete jaoks oma arvamuse selgeks tegemise lihtsamaks, ent saab hääletada ka sedelitega.

"Mul on lõpmata piinlik, et see lõpmata piinlik lugu on veelgi piinlikumaks muutunud, kui ta alguses oligi," kommenteeris Linde kogu olukorda.