Kohtu hinnangul on kinnipeetava ennetähtaegne vabastamine ennatlik.


Kinnipeetavat on 2-korral kriminaalkorras karistatud, reaalselt viibib vangistuses teist korda. Kinnipeetav tunnistati süüdi kahes lõhkeseadeldise plahvatuse katses, kusjuures ühel juhul oli lõhkeseadeldis paigaldatud koolimaja vahetusse lähedusse ning teisel juhul kolmekorruselise korterelamu trepikotta. Viimase lõhkeseadeldise plahvatus oleks ekspertide hinnangul põhjustanud korterelamu varingu terve trepikoja ulatuses. Kuritegu – lõhkeseadmete valmistamine ja nende asetamine avalikku kohta seadis ohtu väga paljude inimeste elu ja tervise, tagajärjena võinuks hukkuda suvaline arv Märt Ringmaale täiesti tundmatuid inimesi, sh lapsi ja vanureid.

Soovile kedagi kindlasti tappa viitab asjaolu, et lõhkeseadeldis pidi plahvatama öösel, kui inimesed oma kodudes magasid ning selle pidi liikumisanduri abil käivitama esimene trepikotta astunud inimene. Arvestades Ringmaa poolt sooritatud kuritegude kogumit ja sellele järgnenud liitkaristust on kohtu hinnangul kinnipeetava eluviis olnud riskeeriv, hoolimatu ja vastutustundetu. Kuritegude toimepanemise riskiteguriks ei ole olnud mitte alkohol, vaid kinnipeetav on oma tegudes juhindunud kainest mõistusest, läbi mõeldud tegevusest, külmaverelisusest ja kaalutletusest.

Riskihindamise andmetel on Märt Ringmaa hinnatud kõrgohtlikuks. Kinnipeetav enda poolt toimepandud kuritegusid, v.a kelmus, ei tunnista. Isiku suhtumine riigikorda on pigem negatiivne ja endale vastuvõetamatust riigikorrast tingituna ei tunneta end ühiskonna liikmena, ametnikesse suhtumine on vastuoluline. Isik on ka vangistuses sotsiaalselt isoleeritud, vanglas olles väldib igasugust kontakti kambrikaaslastega ja hoiab omaette

Ringmaa on eelnevalt tunnistanud, et peale esimest vangistust tundis viha ning soovis kätte maksta, kuigi väidetavalt kättemaksu soov aja jooksul enda vangistajate suhtes lahtus. Kinnipeetav vangistuses ei tööta oma kõrge ea tõttu, kuid läbis arvutikursused ning on vestelnud inspektor-kontaktisikuga. M. Ringmaa suhtes on lõppenud distsiplinaarkaristusi 8, kehtivad distsiplinaarkaristused puuduvad.

Kohus on seisukohal isiku varasem käitumine, toimepandud kuriteo iseloom ning isiku elustiil ja hoiakud on sellised, millest tulenevalt on alust karta, et ärakantud karistus ei ole olnud piisav, et mõjutada Märt Ringmaad uusi kuritegusid mitte toime panema. Uue mittevägivaldse kuriteo toimepanemise tõenäosus järgneva 2 aasta jooksul on 9 %, uue vägivalla komponendiga kuriteo toimepanemise tõenäosus järgneva 2 aasta jooksul on 14 %. Märt Ringmaa poolt ärakandmata karistusaeg on veel väga pikk – üle 8 aasta. Prokurör ei toeta Märt Ringmaa tingimisi ennetähtaegselt vanglast vabanemist elektroonilise valve alla.

Arvestades Ringmaa poolt toimepandud kuritegude raskust, arvukust ja ühiskonnaohtlikkust, ei ole kohtu hinnangul kinnipeetava ennetähtaegne vabastamine õigustatud. Tema vabastamine ei ole kooskõlas karistuse mõistmise üldiste eesmärkidega.