"Kadroru slobodaa-aegse pitskaunistusega maja ja uue, modernse lihtsakoelise maja kokkusobitamine on asi, millele oleksid võinud Tallinna linnaasutused enne lubade andmist tõsisemalt mõelda," rääkis kinnisvarafirma Uus Maa analüütik Risto Vähi Delfile.

Vähi leiab, et kaotajaks on müügis olev vana, 19. sajandist pärinev elamu, sest see on nüüd mõlemalt poolt plokistatud kõrgemate hoonetega ja see ei pruugi ostuhuvilisele meeldida.

"Küsitud hind on tegelikust turuväärtusest mitu korda kõrgem, sest see hoone on niivõrd kahjustunud, et ta tuleb sisuliselt uuesti üles ehitada, järgides kõiki muinsuskaitselisi nõudeid, taastada puitpits jne," rääkis Vähi.

Uue kortermaja projekti koostas osaühingus R-Konsult Irina Raud. Praegu, valge karbi faasis on Vähi sõnul raske öelda, milline hakkab hoone välja nägema.

"Vana ja uue ühendamine pole ju iseenesest midagi uut, seda on Tallinnas tehtud sajandeid. Vanalinnaski on palju hooned pärit 19.-20. sajandist, mille vahele on jäänud keskaegseid kaupmehe-elamuid. Küsimus on selles, kuidas uus hoone austab olemasolevat keskkonda, kui suured on kontrastid ning kui professionaalne on arhitekt. Vana ja uue ühendamine on terve teadus, see ei käi niisama," rääkis Vähi.

Tallinnas on Vähi sõnul palju koledaid näiteid, kus vana maja külge on ehitatud odav kast. "Samas on ka stiilseid näiteid, mis näitab, et kui arendajal-arhitektil on huvi ja oskusi, saab seda väga edukalt ja ilusti teha," sõnas Vähi.

Tallinna linnaplaneerimise amet ütles ehituse kohta, et J. Poska 39/1 ehitisele väljastati ehitusluba 2011. aastal ning ehitatakse vastavalt projektile. "Ehitusprojekti järgi on tänavapoolse elamu kandvad seinad projekteeritud monoliitsest raudbetoonist, fassaadikatte materjaliks on naturaalne hööveldatud puitlaudis, sokliosas klombitud dolomiit. Katusekatteks on kavandatud käsitsi valtsitud vaskplekk," selgitas amet Delfile.

Maja hakkab eskiisi järgi välja nägema seline: