Aasta eest tuli  IRLil anda selgitusi selle kohta, kuidas ja miks said erakonna liikmeks kriminaalse taustaga inimesed. Erakonnaliikmete „bussitamine“ suurkogule ja eelnev instrueerimine juhatusse õige kandidaadi valimise osas on Oravavõrgus pensionäride eest e-hääle andmisega võrreldes eilne päev. Aga see ei tähenda, et seda võimalust enam ei kasutata.

Aprilli lõpus kirjutas Rein Sikk, kuidas erakonnad värbavad isegi kaubanduskeskustes endale uusi liikmeid. Reformierakonnale andis liikmete lisandumine rahastamisskandaali ajal võimaluse öelda, et hoolimata alanevast reitingust, on rahvas endiselt nendega. Lisaks on mängus suurima erakonna tiitel.

Erakondade rahastamise järelevalve komisjoni aseesimees Kaarel Tarand lisas suurima erakonna tiitlile veel ühe võimaliku nüansi ehk võimaluse kasutada liitunud pensionäre sularahamuuladena. Säärase võimaluse näitena tõi ta esile Keskerakonnale 15 000 eurot annetanud Donate Rõõmuse, kelle annetust komisjon praegu ka uurib.

Millest see kõik kõneleb? Eks ikka sellest, et eakatelt sotsiaalteemadel nõu küsimise asemel on neid tarvis märksa maisematel eesmärkidel, olgu selleks siis sisevalimised, turundus või lihtsalt raha. „Igatpidi inetu“, kui tsiteerida Rein Siku lugu...