Kaheksat meest esindavad Briti advokaadid teatasid, et nende kliente on ilma süüdistust esitamata kinni hoitud kuni 14 kuud. Nad võrdlesid seda USA Guantánamo vangilaagriga ja nõudsid Ühendkuningriigi ülemkohtult meeste vabastamist, vahendab BBC News.

Suurbritannia kaitseministeerium väidab, et inimeste kinnihoidmine Afganistanis on seaduslik ÜRO mandaadi alusel.

Helmandi provintsis asuv Camp Bastion on suurim Briti sõjaväebaas Afganistanis, kus teenib ligi 30 000 sõjaväelast.

Afganistani rahvusvaheliste julgeolekujõudude (ISAF) osana Afganistanis opereerivatel Briti vägedel on lubatud kahtlusaluseid vahistada 96 tunniks.

„Erandlikel asjaoludel“, näiteks kriitilise tähtsusega luureandmete kogumiseks inimelude kaitsmiseks, võib neid aga ka kauem kinni hoida.

Briti kaitseministeerium on varem teatanud, et ISAF-il ei ole ei volitusi ega võimalusi vahistatuid Afganistanis interneerida.

Samas ei saa aga britid vahistatuid üle anda ka Afganistani võimudele, sest kaitseminister Philip Hammond kehtestas eelmise aasta novembris keelu kahtlusaluste Afganistani vägedele üleandmisele, sest kardetakse nende halba kohtlemist.

Kaheksa mehe heaks tegutsevad Briti advokaadid teatasid, et Briti sõdurid arreteerisid nende kliendid haarangute käigus Helmandi ja Kandahari provintside külades ning neid on ilma süüdistust esitamata kinni hoitud 8-14 kuud.

Advokaatide väitel on see ebaseaduslik kinnihoidmine ja interneerimine.

Advokaadid esitasid ülemkohtule Londonis kaebuse 18. aprillil ning esimene kohtuistung peaks toimuma juuli lõpus. Meestele nõutakse õigust astuda kohtu ette, et see langetaks otsuse, kas nende kinnihoidmine on seaduslik või mitte.

Advokaatide väitel peab kaitseministeerium mehed vabastama, sest Briti armeel ei ole volitusi nende edasiseks kinnihoidmiseks.

Briti valitsuse jurist James Eadie nimetas olukorda õiguslikuks tormiks, sest armee kahtlustab iga kinnipeetavat sidemetes mässulistega.

Kahe kõige kauem kinni hoitud mehe perekonnad väidavad, et mehed arreteeriti 2012. aasta kevadel ja neid kuulati sellele järgnenud nädalatel üle. Dokumentide järgi lõppesid aga ülekuulamised palju kuid tagasi.

Eelmisel nädalal lubati kahel mehel advokaatidega vestelda, kuid neile ei ole endiselt öeldud, miks neid kinni hoitakse ning üheski kuriteos pole neile süüdistust esitatud.

Perekondadel õnnestus meeste asukoht teada saada Rahvusvahelise Punase Risti Komitee kaudu.

Briti kaitseministeeriumi teatel hoitakse kahtlusaluseid kinni, kui on olemas tõendid, mis seostavad neid kriminaalse tegevusega.

„Paljud on kas Briti sõdurite tapmises kahtlustatavad või on teadaolevalt osalenud improviseeritud lõhkekehade valmistamises, sellele kaasaaitamises või nende kohale asetamises. Neid hoitakse kinni, oodates üleandmist Afganistani võimudele edasiseks uurimiseks enne süüdistuse esitamist,“ ütles kaitseministeeriumi pressiesindaja.

Kaheksa mehe advokaat Phil Shiner ütles: „See on salajane rajatis, mida on kasutatud 85 afgaani ebaseaduslikuks kinnihoidmiseks või interneerimiseks, mida nad on hoidnud saladuses, millest parlament midagi ei tea, millest pole kohtutes kunagi räägitud, kui on uuritud selliseid teemasid, nagu kinnihoidmine ja interneerimine Afganistanis – täiesti radari ulatusest väljas. See meenutab avalikkuse äratamist Guantánamo asjus. Ja inimesed hakkavad küsima, kas neid kinnipeetavaid koheldakse inimlikult ja kooskõlas rahvusvaheliste seadustega.“