Ringkonnakohtu hinnangul puudus põhjus Võsu kaitsja apellatsioonkaebuse rahuldamiseks, milles ta taotles Võsule Pärnu maakohtus määratud karistuse vähendamist. Ühtlasi mõistis ringkonnakohus Võsult välja 508 eurot määratud kaitsjale makstud tasu katteks, kirjutab BNS.

Menetluspooltel on õigus ringkonnakohtu otsuse peale esitada 30 päeva jooksul kassatsioonkaebus riigikohtusse.

Pärnu maakohus mõistis kahe naise mõrvas ja seejärel ohvrite surnukehade tükeldamises süüdistatavale Andres Võsule eluaegse vangistuse 13. märtsil, Võsust sai 37. eluks ajaks trellide taha saadetud kurjategija.

Süüasja kinniste uste taga arutanud kohtu hinnangul on 35-aastase Võsu süü kaks inimelu nõudnud jõhkrates süütegudes tõendatud ning mees peab tehtu eest elu lõpuni vanglas veetma. Sellist karistust nõudis Võsule ka prokurör.

„Leidis tuvastamist, et süüdimõistetul esineb seksuaalsuunitluse häire, mis ei takista tal kohtu ette astumast ega karistust kandmast. Samas ei saa välistada võimalust, et vangistuse ärakandmisel asub isik uuesti sarnaseid tegusid toime panema“, nentis kohtunik Rubo Kikerpill otsuse resolutiivosa kuulutamisel, selgitades maksimaalse karistusmäära rakendamist.

„ Andres Võsu õigusnorme eirav käitumine on muutunud tavapäraseks. Teda on varem kriminaalkorras karistatud kuuel korral, juba see fakt iseenesest iseloomustab tema ühiskonnavastast käitumist. Viimase karistuse – viis aastat vangistust – kandis ta lõpuni ja vabanes aprillis 2011. Arvestades tema vanust ja väljakujunenud väärtushinnanguid, samuti suhtumist oma teosse, puudub kohtu hinnangul tema puhul perspektiiv tähtajalise vangistusega õiguskuuleka käitumise väljakujundamiseks,“ lisas Kikerpill.

Kohus mõistis Võsult välja kannatanute tsiviilhagide katteks 2457 eurot ning sundraha, ekspertiisitasusid ja muid kohtukulusid kokku 27 526 eurot.

Kohtuistung oli kinnine kõlbluse ja eelkõige tapetute lähedaste eraelu kaitseks. „Süüdistuses kirjeldatud detailid tapmistele järgnenud asjaolude kohta on avalikuks aruteluks liiga õõvastavad,“ selgitas Kikerpill.

Süüdistuse kohaselt kägistas Võsu 2011. aasta novembris oma elukohas Audrus 55-aastase Karini, tükeldas tema surnukeha ja uputas kehaosad kodu lähedal asuvatesse veekogudesse.

Möödunud aasta 6. aprillil järgnes ta Audru kalmistu lähedal 21-aastasele Erikale, kägistas ta ning mattis surnukeha lehtede ja prahi alla. Sündmuskohalt lahkudes võttis ta kaasa naise sülearvuti ning telefoni. Samal õhtul naasis ta sündmuskohale ning eemaldas surnukehalt pea ja käe ning mattis need ja surnukeha eraldi, naise riided ja käekoti viskas lähedalasuvasse ojja.

Politsei pidas varem korduvalt kriminaalkorras karistatud Andres Võsu Erika mõrvas kahtlustatavana kinni 7. aprillil. Uurimise käigus selgus mehe võimalik seotus Karini varasema kadunuks jäämisega.

4. märtsil alanud protsessil tunnistas Võsu süüd.