"See süsteem ei pea enam kaua vastu ja heaolu saab läbi, samas kui immigratsiooniga seotud probleemid süvenevad ja laienevad," ütles Laar konverentsi lõpukõnes.

Kümne või viieteistkümne aasta pärast ei ole enam riikidel võimalik pakkuda neid teenuseid inimestele, millega inimesed on täna harjunud.

Laari sõnul kukuvad Euroopa riikide pensionisüsteemid kokku lähima kümne aasta sees, sest raha ei ole. "Heaoluühiskondade ülalhoidmine nõuaks palju rohkem raha ja muudatusi suhtumises, kuid kumbagi ei paista. Halvad ajad on tulekul," kõneles Laar.

Teine oluline teema Euroopa jaoks on Laari sõnul migratsioon. Seda on nähtud juba Londonis, Pariisis ja nähakse täna Stockholmis. Kui erinevaid probleeme püütakse lahendada migratsiooniga, võib migratsioonist endast saada veel suurem probleem, rääkis Laar.

Migratsioon ja selle kõrvalnähud tekitavad Laari hinnangul Euroopas lähiajal ka uue populismilaine ning seda on igal pool märkimisväärselt näha juba järgmistel valimistel.

Kuna Eesti võlakoorem on väga väike, siis on võimalik võtta laenu, et rahva heaolu parandada, kuid see on tema sõnul lühinägelik samm. Laar võrdles seda nähkmetesse pisimisega - alguses on soe ja meeldiv, kuid üsna varsti muutub see vastikuks. Sellepärast ei soovita Laar laenamise teed minna.

Laar kutsus üles mitte ajama topeltsstandarditega poliitikat. Tema sõnul on vaja rohkem Lennart Meri suguseid poliitikuid, kes ütleksid tõe otse välja.

Laari sõnul me tegelikult teame suures osas, mis tulevik meile toob, aga erinevatel põhjustel ei ütle seda keegi välja, sest see pole poliitiliselt korrektne.

Laaril on enda sõnul Eesti üle hea meel, kuid samas on tal kurb meel Euroopa kui terviku üle. Täna paistab Euroopa inimestele väga tehniline ja väga kaugel. "Euroopa tuleb tuua tagasi inimestele," ütles Laar.