Ligi nädal aega kestnud igaöised rahutused on raputanud Rootsi kui rahusadama mainet, vahendab BNS.

Samuti on toimuv algatanud rootslaste seas arutelu immigrantide integratsiooni üle, sest paljud saabusid riigi helde asüülipoliitika raames ning moodustavad nüüd umbes 15 protsenti elanikkonnast.

"Me saame täna õhtul Göteborgist ja Malmöst lisavägesid," ütles politsei pressiesindaja Kjell Lindgren.

Ta ei avalikustanud, kui palju lisapolitseinikke oodata on.

Stockholmis toimuv märatsemine ajendas aga Briti välisministeeriumit ja USA saatkonda Rootsis esinema hoiatusega, et nende kodanikud rahututesse äärelinnadesse ei läheks.

Rahutused said alguse pühapäeval Husby eeslinnas, kus on 80 protsenti elanikest sisserändajad. Vägivald on ilmselt seotud läinudnädalase vahejuhtumiga, kus politsei lasi Husbys maha 69-aastase mehe, kes avalikus kohas matšeetega vehkis.

Kohalike aktivistide sõnul tekitas tulistamine nördimust noortes, kes väidavad, et kannatavad politsei jõhkruse ja rassimi all.

Stockholmi lääni politseiülem Mats Löfving ütles reedel, et märatsejateks on kohalikud noored, kellest osadel on kuriteoregister ja osadel mitte.

Lisaks "on selle kõige keskel väike rühm elukutselisi kurjategijaid, kes kasutavad olukorda ära, et õigusrikkumisi toime panna," ütles ta Rootsi raadiole.