Kuigi mõlema lapsevanema - nii 25-aastase Kadri kui tema elukaaslase Andero lood on küll natukene erinevad, siis lõpptulem on kahjuks sama: Eesti Ettevõtluskõrgkool Mainor nõuab neilt suuri summasid õppimise eest ajal, kui nad kokkulepete kohaselt viibisid mõlemad akadeemilisel puhkusel. Andero puhul on asi juba niikaugele jõudnud, et raha nõuab noormehelt sisse finantsalane firma Abi Kapital Grupp.

Lubati koolis lahkuda, aga raha nõuti ikka

Mainoris ärijuhtimist õppinud Andero rääkis Delfile, et ta esitas 2011. aasta veebruaris avalduse isiklike põhjuste tõttu koolist väljaastumiseks, kuna perre oli kohe-kohe laps sündimas.

"Ja nüüd sain Tallinnast kuskilt krediidifirmast kirja, et olen 400 eurot pluss intressid võlgu. Jah, mingi osa selles rahast on vastuvõetav, kuna mul jäi seal umbes 130-eurone võlg. Küsitud on aga ka õppeaasta alustamise tasu, kuid ma ei käinud siis enam enda teada juba ammu koolis," on Andero nõutu.

Nimelt on Mainori õppelepingus sees punkt, et iga kooliaasta alustamise eest tuleb tasuda 275 eurot, mida Anderolt ka 2011. aastal õppeaasta alustamise eest hoolimata tema avalduse esitamisest ka küsiti. Mainor on Anderole tema arupärimise kohta aga vastanud, et neil tema avaldust ei ole ning nende silmis käis ta 2011. aasta septembris veel seal koolis. "Ja nii ongi, raiuvad lihtsalt, et ei ole ja kõik," ütles Andero nördinult.

Kool murdis kokkulepet

Andero elukaaslase Kadri võlasaaga sai aga alguse 2011. aasta septembris, kui äsja emaks saanud naine tegi kooliga 27. septembril kokkuleppe, et ta lastakse akadeemilisele puhkusele. Kuigi tegelikult tuleb eeskirja järgi selline kokkulepe teha ilma raha tasumata enne 10. septembrit, siis Kadri kinnitab, et Mainor oli tähtaja möödumisest hoolimata nõus ta ilma tasudeta akadeemilisele puhkusele lubama. Seda hoolimata isegi tõigast, et Kadril oli ligi 70-eurone võlg.

Suur oli aga naise üllatus, kui ta sai hiljuti kätte ligi 350-eurose arve, millest 275 eurot moodustas õppeaasta alustamise tasu ajal, kui ta oleks pidanud akadeemilisel puhkusel olema. Ahastuses naine pöördus siis kooli poole, kust aga tema sõnutsi öeldi talle, et tegelikult poleks teda tohtinud üldse akadeemilisele puhkusele eelneva võlgnevuse tõttu lubada.

"Aga nad võtsid vastu lepingu ja kinnitasid, et kõik on korras. Seal peaks ju olema nende allkiri all ja puha. Kuidas saab siis pärast sellist juttu ajada?!" on Kadri elukaaslane Andero nõutu.

Mainor avalikult ei räägi

Mainori rektorilt Krista Tuulikult juhtumite kohta aru pärides öeldi Delfile, et üliõpilaste õppeteenustasude võlgnevused on üliõpilase ja kooli vaheline temaatika, mida nad avalikkuses ei kommenteeri.

Tuulik lisas aga, et Mainori õppelepingus on sätestatud muuhulgas ka õppeaasta alustamise tasu, mis tuleb tasuda kõikidel immatrikuleeritud üliõpilastel, kes ei ole õppeaasta alguse ehk 1. septembri seisuga akadeemilisel puhkusel.

"Aasta alustamise tasu ei maksa üliõpilane akadeemilisel puhkusel olles, kui puhkuse kestus on rohkem kui 11 kuud ning puhkus on vormistatud enne õppeaasta alustamise tasu tasumise tähtaega. Kõik õppeteenustasud ja nende maksmise kord ja tähtajad on kokku lepitud õppelepinguga ning akadeemilisele puhkuse eeskiri sätestab akadeemilisele puhkusele minemise korra ning ka õppeteenustasuga seonduva akadeemilise puhkuse ajal," ütles Tuulik.

Samal ajal aga, kui erakool sisulisi selgitusi ei ajakirjandusele ega ka asjaosalistele anda ei taha on Tartu noored nõutud, kuna väikelapsega perel ripub nüüd kirvena pea kohal võlg, millest enamus on nende arvates alusetult sisse nõutud.

"Me võitleme edasi loomulikult, aga tahaks teistele ka teada anda, et millise asutusega tegu on. Avalikult rääkida, siis ehk teised ka mõtlevad natukene," ütles koolis pettunud Andero. "Mind on nüüdseks sealt eksmatrikuleeritud võla tõttu, aga Kadril oli plaan tagasi kooli minna. Samas ma ei usu, et ta seda enam tahab. Kes teab, millega nad veel üllatavad...".