Seekord said rahutused alguse kella 22 ajal kivide loopimisega Hagsätras Lõuna-Stockholmis. Politsei teatel loopis kive umbes 40 noort meest. Üks auto pisteti põlema. Hagsätra keskuses lõhuti poodide aknaid ja samuti ühe kooli aknad läheduses. Üks politseinik sai vigastada ja anti üle parameedikute hoole alla, teatab Rootsi televisioon SVT.

Lõuna-Stockholmis Rågsvedis pandi põlema politseijaoskond.

„Põlema pandi osa politseijaoskonnast, kuid kohal olnud patrull suutis tule kustutada,“ ütles Stockholmi politsei esindaja Towe Hägg.

Suur-Stockholmi tuletõrje sai alates kella 18-st 75-80 väljakutset. Suurem osa neist olid seotud rahutustega, teatas pressiesindaja Mats Kero.

„Oli palju väikesi vahejuhtumeid, autode põletamisi ja kividega loopimisi, kuid suuri tulekahjusid ei olnud,“ ütles Kero.

Kell kolmveerand kaks kustutasid tuletõrjujad tulekahju pesumajas suures tööstushoones Arninges, kuid see ei paistnud olevat rahutustega seotud.

„On olnud süütamiskatseid mõnede koolide juures, aga meil on õnnestunud tuli kiiresti kustutada, enne kui see on levinud,“ ütles Kero.

Ka Bredängis põletati mitmeid autosid. Varem teatati, et Hjulstas pandi põlema auto, milles olid gaasiballoonid, kuid Kero sõnul ei olnud see kavandatud tegu.

„See paistab olevat õnnetus. Auto läks põlema ja seal juhtusid olema gaasipalloonid keevitusseadmetele,“ ütles Kero.

Husbys sai üks politseiauto kividega loopimise tagajärjel kahjustada ja veel kaks autot pandi põlema. Kui politseinikud ja tuletõrjujad kohale saabusid, loobiti neid kividega ja neile suunati silma roheline laserkiir.

Paljudes kohtades tekitasid rahutused probleeme ühistranspordile. Ühistranspordifirma Storstockholms Lokaltrafik (SL) teatel ei tööta korratuste tõttu metroo roheline liin Hagsätra ja Högdaleni vahel. Huddinge/Botkyrkas ei peatunud bussid Fittja ja Bägarvägeni peatustes kuni kella kuueni neljapäeva hommikul.

Rahutustest teatatakse ka Lõuna-Rootsis Malmös. Skåne politsei teatel on põlema pandud kolm autot.

Politsei oli väljas sama suurte jõududega kui eelmistel öödel ja valmisolekus on kogu Stockholmi lääni politseijõud. Pärast kolme rahutut ööd otsustas politsei taktikat muuta ja püüab vastasseise vältida. Näiteks ei hakata väiksematele põlengute puhul, mis ei kujuta inimestele ohtu, otseselt vastu tegutsema, teatas politsei pressiesindaja Lars Byström.

„Kui on mingi väiksem põleng, millel pole levimisohtu ja mis ei ohusta elusid, saadame me loomulikult välja patrulli ja jälgime olukorda. Aga me jääme rahulikuks ega kutsu kohale päästeteenistust, sest me teame, et need põlengud süüdatakse mõnikord selleks, et meid mõnda teatud kohta meelitada,“ ütles Byström.

Kohaliku politseijuhi Jörgen Karlssoni sõnul on ka politsei töö teisel ja kolmandal ööl paremini sujunud, sest operatsioonid olid siis planeeritud ning need viisid läbi eriettevalmistuse saanud politseinikud.

„Esimene öö tuli ju üllatusena, mis tähendas, et olukorda lahendati olemasolevate jõududega, kes tulid erinevatest politseijaoskondadest,“ ütles Karlsson.

Suhteliselt suur tulekahju puhkes ühes restoranis Stockholmi lõunaosas Skogåsi keskuses kella poole nelja ajal. Mujal hakkas siis juba rahulikuks jääma. Tuletõrjeautodel olid Skogåsis vastas kive loopivad noored ning kustutama saadi hakata alles siis, kui politsei oli noortejõugu laiali ajanud.

Kolmapäeval näitasid lapsevanemate ühendused ja muud organisatsioonid üles huvi õhtul mobiliseeruda. Piisavalt suure hulga täiskasvanutega tänavatel loodeti noortelt vandalismi- ja kaklushimu ära võtta.

Nii tehti 2008. aastal Malmö Rosengårdi linnaosas, kus umbes 200 täiskasvanut läks välja märatsenud noortega rääkima.