Reinsalu ütles Delfile, et Ühendkuningriik on Eestit teavitanud ettevalmistamisel olevast tõlkide toetuskavast.

"Olen teinud brittidele ettepaneku kaaluda, kas Eesti saaks selles kavas osaleda. Britid on meie olulised liitlased, meie üksused on Afganistanis ühiselt võidelnud ja ühiselt tuleme sealt ka välja. On mõistlik, et teeme koos brittidega ka plaanid meie üksuste juures teeninud tõlkide toetamiseks, kes kõik olid Ühendkuningriigi palgal," ütles Reinsalu.

Seetõttu kaalub Eesti kaitseministri sõnul Ühendkuningriigi valitsuse toetuskavaga liitumist.

"Mil moel Eesti saaks selles osaleda, on täna veel vara öelda, kuna ka britid alles kaaluvad erinevaid võimalusi. Meie võimalik osalemine täpsustub siis, kui britid on ise programmi sisu otsustanud, praegu on see veel ettepanekute tasandil," teatas minister.

Kui otsustame tõlkide toetusprogrammis osaleda, ei too Reinsalu kinnitusel see aga kaasa muudatusi Eesti senises asüülipoliitikas ja senistes otsustes.

"Asüülitaotlusi käsitleme jätkuvalt juhtumipõhiselt," lubas Reinsalu.

Suurbritannia peaminister otsustas eile, et 600 afgaani tõlgile, kes on töötanud Briti vägede heaks alates 2001. aastast, antakse õigus Suurbritanniasse elama asuda. The Times on võidelnud vapra teenistuse sellise tunnustamise eest ning ajalehe hinnangul tuleks valitsust õige otsuse tegemise eest kiita.

Heaks kiidetud otsus lubab kolme võimalust. Kõik 600 tõlki, kes on töötanud kauem kui 12 kuud, saavad õiguse tulla viieaastase viisaga koos viie neist sõltuva inimesega Suurbritanniasse. Pärast selle perioodi lõppu on neil võimalus taotleda luba lõplikult paigale jääda, kirjutab The Times.

Valitsus on seni The Timesi hinnangul õigustamatult väitnud, et 600 asüülitaotleja riiki lubamine võib algatada ajude äravoolu Afganistanist, mis vajab hädasti oma kõige nutikamaid inimesi. Seetõttu on Briti peaminister David Cameron valmis kulutama raha lootuses, et tõlgid jäävad kodumaale.

Tõlk, kes valib koju jäämise, saab õiguse omandada viie aasta jooksul haridus või väljaõpe Briti maksumaksja kulul. Tõlgile, kes ümberõpet ei soovi, makstakse järgmised 18 kuud täispalka.

Eesti lükkas hiljuti tagasi eestlasi Afganistanis aidanud tõlk Omari asüüli taotlemise palve.