Suurbritannia peaminister otsustas teisipäeval, et 600 afgaani tõlgile, kes on töötanud Briti vägede heaks alates 2001. aastast, antakse õigus Suurbritanniasse elama asuda. The Times on võidelnud vapra teenistuse sellise tunnustamise eest ning ajalehe hinnangul tuleks valitsust õige otsuse tegemise eest kiita.

Heaks kiidetud otsus lubab kolme võimalust. Kõik 600 tõlki, kes on töötanud kauem kui 12 kuud, saavad õiguse tulla viieaastase viisaga koos viie neist sõltuva inimesega Suurbritanniasse. Pärast selle perioodi lõppu on neil võimalus taotleda luba lõplikult paigale jääda, kirjutab The Times.

Valitsus on seni The Timesi hinnangul õigustamatult väitnud, et 600 asüülitaotleja riiki lubamine võib algatada ajude äravoolu Afganistanist, mis vajab hädasti oma kõige nutikamaid inimesi. Seetõttu on Briti peaminister David Cameron valmis kulutama raha lootuses, et tõlgid jäävad kodumaale.

Tõlk, kes valib koju jäämise, saab õiguse omandada viie aasta jooksul haridus või väljaõpe Briti maksumaksja kulul. Tõlgile, kes ümberõpet ei soovi, makstakse järgmised 18 kuud täispalka.

Enne Suurbritanniat on afgaani tõlkidele asüüli pakkunud USA, Kanada, Austraalia ja Uus-Meremaa.

„On jõutud õigele otsusele. Kahju, et see võttis nii kaua aega,“ kommenteerib The Times Briti valitsuse otsust.

Koolitust või täispalka pakutakse lisaks umbes 600 afgaanile, kes töötasid kokkade või turvatöötajatena.

Kui kõik 1200 afgaani otsustaksid minna ülikooli või õppida mehaanikuteks või IT-insenerideks, läheks see Briti maksumaksjatele viie aasta jooksul maksma vähemalt 36 miljonit naela (42 miljonit eurot). See summa põhineb keskmisel kohalikul palgal 500 naela (590 eurot) kuus. Lõppsumma oleks suurem, sest valitsus maksaks ka õpingutasud.

Kui kõik 1200 afgaani valiksid kolmanda võimaluse ja saaksid 18 kuud pärast Briti vägede Afganistanist välja toomist 2014. aasta lõpus täispalka, läheks see maksma 10,8 miljonit naela (12,7 miljonit eurot).

Uus plaan annab õiguse ümber asuda kõigile 600 tõlgile, kui nad seda soovivad. Plaani eesmärk on autasustada neid tehtud töö eest, mitte sundida neid tõestama, et nad on paigale jäädes ohus, teatavad Briti valitsuse allikad. Ettepanek väljendab paremini „tänulikkust, mida meie ja Briti avalikkus tunneme nende vastu, kes on koos meie sõduritega teeninud“.

Neile, kes otsustavad Suurbritanniasse tulla, makstakse kinni reisikulud ning antakse kolmeks kuuks majutus. Ametnikud aitavad neil sotsiaalsüsteemis navigeerida.

Piirivalveagentuuri asi on kindlaks määrata, kui palju neist sõltuvaid inimesi tõlgid võivad kaasa tuua. Afganistani rahvaloenduse andmete analüüsile toetudes hinnatakse, et iga tõlgi kohta tuleb viis perekonnaliiget.