Pärast esimesi tunde kohe pärast tornaadot pole uusi ellujäänuid ega ka surnukehi leitud, teatab CNN.

„Meil on tunne, et me oleme põhimõtteliselt pääste- ja otsinguoperatsioonilt üle läinud taastamistöödele,“ ütles rängalt kannatada saanud Moore'i linnapea Glenn Lewis.

Lewis ütles, et ei usu, et hukkunute arv enam väga suureneb. Oklahoma osariigi meditsiiniteenistuse teatel hukkus tornaado tagajärjel vähemalt 24 inimest, sealhulgas üheksa last. „Ma arvan, et see jääb nii,“ ütles Lewis.

Üle 230 inimese sai vigastada.

Varasemad teated 51 või isegi 91 hukkunu kohta olid ekslikud, teatas meditsiiniteenistuse esindaja Amy Elliott, kelle sõnul loeti mõnesid hukkunuid esimestel kaootilistel hetkedel ilmselt kaks korda.

Teisipäevased hinnangud kahjude kohta näitasid, et tuule kiirus tornaados ulatus kohati 320-340 kilomeetrini tunnis, mis annab tornaado kategooriaks EF5 – tornaadode kõige kõrgem mõõdetud kategooria.

Kahjusid hinnatakse endiselt. Seni on leitud, et tornaado laius oli üle kahe kilomeetri.

Arvestades tornaado laiust ja tugevust, on tegemist ühe tugavaima omalaadsega, mis on kunagi USA-d tabanud.

Kõige rängemini sai kannatada 56 000 elanikuga Moore'i linn.

Tornaado tegi hooned kvartalite viisi maatasa, jättis varemetesse haigla ja tabas kaht algkooli.

Häving oli nii suur, et linnapea sõnul kiirustatakse uute tänavasiltide valmistamisega, et päästjad ja elanikud suudaksid tundmatuseni muutunud maastikul orienteeruda.

Otsingu- ja päästemeeskond saadeti kohale lähedalasuvast Tinkeri õhujõudude baasist, mis eraldas ka otsinguteks vajalikud lambid, sõidukid ja veeautod, ning naaberosariik Texas saatis 80-liikmelise linnamaastiku eliitotsingumeeskonna. USA Punane Rist saatis 25 erisõidukit.

Ohvrite otsingud oli kavas lõpetada teisipäeva õhtuks kohaliku aja järgi, teatas Moore'i tuletõrjeülem Gary Bird CNN-ile.

Rususid otsisid teisipäeval läbi politseinikud, tuletõrjujad, vabatahtlikud ja ligi 180 rahvuskaartlast.

Ilm ei olnud soodne: purustatud linna tabasid poole tolli suurused raheterad ja tugev tuul.

Tornaado tekkis esmaspäeval kell 14.45 kohaliku aja järgi – vaid viis minutit pärast esimest hoiatust, teatas USA rahvuslik ilmateenistus. Moore'i elanikel oli aega umbes 30 minutit, enne kui torm linna lääneossa saabus.