Peaminister David Cameron oli algselt tõlkide ja nende perede Suurbritanniasse elama lubamise vastu, kuid on nüüdseks meelt muutnud, teatab AFP BNS-i vahendusel.

Tema valitsus on valmis andma viieaastased viisad afgaanidele, kes töötasid Briti vägede heaks Afganistanis aasta või kauem. Tõlgid on kurtnud, et kodumaal seisaksid nad silmitsi rünnakuohuga islamiliikumise Taliban poolt, sest nad on võõrvägedega koostööd teinud.

"Peaminister on öelnud selgelt välja, et me ei tohiks keerata selga neile, kes on meie sõduritega Helmandi provintsis koos teeninud ning oma eluga riskinud, et aidata meie vägedel oma missiooni täita," ütles Downing Streeti allikas.

"Uued ettepanekud annavad neile võimaluse jätkata töötamist Afganistanis, omandada seal uusi oskusi ning panustada riigi ülesehitamisse või alustada uut eluetappi Suurbritannias," rääkis ta. Valitsuse uue kava kohaselt saavad need tõlgid, kes otsustavad Afganistani jääda, valitsuselt senisest parema rahalise pakkumise - Suurbritannia maksab viis aastat palka neile, kes õpivad või omandavad väljaõpet, ning 18 kuud neile, kes seda ei tee.

Cameron on varem öelnud, et afgaani tõlkidel tuleks lubada Suurbritanniasse jääda üksnes erandjuhtudel. "Ma olen seisukohal, et pärast kõiki Afganistanis tehtud ohverdusi peaksime me tegema kõik endast oleneva, et julgustada andekaid afgaane jääma kodumaale ja riigi arengusse panustama," lausus valitsusjuht.

Afgaanid väidavad, et neil on õigus samale kohtlemisele, mis sai osaks Iraagis Briti vägedega koostööd teinud tõlkidele, kes said erandkorras loa Suurbritanniasse elama jääda ja rahalist toetust.

Britid vähendavad sel aastal oma väekontingenti Afganistanis 3800 võrra 9000-lt 5200-le sõdurile.

NATO juhitavate rahvusvaheliste julgeolekuabijõudude (ISAF) lahingüksused peaksid kava kohaselt Afganistanist lahkuma 2014. aasta lõpus.