„Husby keskuses on märkimisväärselt kahjusid. Paljud aknad on katki,“ ütles Stockholmi politsei esindaja Fredrik Andersson, teatab Rootsi televisioon SVT.

Kokku võttis öisest operatsioonist osa umbes 40 politseinikku. Anderssoni sõnul kestsid rahutused vahelduva eduga kogu öö.

Politsei pressiesindaja Lars Byström elab ise Husbys ja nägi hommikul tööle tulles puruks pekstud bussipeatust.

„Raske öelda, kes selle taga on. Kui meie personal öösel välja tuli, kohtuti maskides noortega, kes loopisid neid kividega. Seal oli 50-60 nooremas eas inimest, kes tekitasid piirkonnas suuri korratusi,“ ütles Byström.

Stockholmist läänes asuvas Husbys oli kohal vähemalt viis tuletõrjemeeskonda, et kustutada mitmeid väikesi põlenguid. Rahutused said alguse kella 22 ajal, kui umbes 40 noort hakkasid politseinikke kividega loopima ja süütasid autosid.

Põlema pandi prügikastid ja üks garaaž, mille lähedalt tuli evakueerida umbes 50 inimest. Hiljem puhkes tulekahju ka Trondheimsgatanil asuvas koolis, kuid kõik põlengud õnnestus kiiresti kustutada juba kohal viibinud tuletõrjujate poolt.

Rahutused levisid ka Husby keskuse ümbrusse, kus politsei teatel tekitati suuri kahjusid eriti purunenud akende näol.

Kolm politseinikku sai kividega loopimise tagajärjel vigastada, kuid vigastused polnud tõsised. Kella 5.30-ks oli olukord Husbys rahunenud.

„Politsei alustas vägivaldsete rahutuste asjus eeluurimist, kuid seni pole kedagi vahistatud,“ ütles Andersson.

Rootsi Raadio kanal P4 vestles Husby elaniku Ali Muzelefiga, kes oli tänaval, kui rahutused alguse said. Muzelefi sõnul olid rahutused seotud eelmise esmaspäeva vahejuhtumiga, kui politsei lasi samas piirkonnas maha mehe, kes ähvardas kaaskodanikke noaga.

„Vastab tõele, et nad põletavad autosid, sest selle eest, mis juhtus esmaspäeval, kui politsei lasi maha 69-aastase mehe, on politseilt vastuseid nõutud. On helistatud, korraldatud meeleavaldusi, aga on selge, et kui muid kanaleid ei leita, teevad nad seda,“ ütles Muzelef telefoni teel Rootsi Raadiole. „Ma olen näinud politsei poolt brutaalset vägivalda, nad on saatnud inimestele, kellel pole selle kõigega midagi pistmist, kallale koeri, nad on mitmel moel inimesi rünnanud.“

Byströmil ei ole millegi sellise kohta informatsiooni.

„Aga kui tuntakse, et ollakse langenud vägivalla ohvriks, tuleks tavapärases korras politseiga ühendust võtta, et me võiksime seda uurida,“ ütles Byström.

Sotsiaalmeedias on küll pilte politseinikest ja koertest, kuid kuskil pole näha, et nad oleksid kedagi rünnanud või vägivalda kasutanud.