Täna on töö kooseluseadusega justiitsministeeriumis peatunud poliitilise tahte puudumise tõttu. Paneeldiskussiooni käigus uuritigi võimalusi, mis aitaks lahendada olukorda, kus samasooliste isikute kooselu on õiguslikult reguleerimata. Õiguskantsler ütles juba 2011. aastal, et selline olukord on põhiseadusega vastuolus.

Riigikogu Reformierakonna fraktsiooni liige Imre Sooäär tegi ettepaneku moodustada erakondadeülene töögrupp, kus oleks esindaja igast fraktsioonist ja mis lepiks kokku, kuidas kooseluseadusega edasi minnakse. Ta rõhutas selgelt, et „Reformierakond on sooneutraalse kooseluseaduse poolt“. Olga Sõtniku sõnul oleks tema Keskerakonna fraktsioonist kindlasti nõus sellises töögrupis osalema. Andres Anvelt tõi esile nõrgema poole kaitsmise vajaduse – kooseluseadus aitaks kaitsta kooselu nõrgemat poolt, ka lapsi. Justiitsministeeriumis loodud kontseptsiooni järgi kehtiks kavandatav kooseluseadus nii sama- kui erisoolistele paaridele, nõnda laieneks suurema kaitse võimalus väga paljudele kooseludele.

Peamine takistus kooseluseadusega edasiliikumiseks on olnud IRL, kes on selgelt väljendanud oma vastuseisu seadusele. Ka paneeldiskussioonile ei saatnud erakond oma esindajat.

Paneeldiskussioooni tervitussõnadega avanud Ameerika Ühendriikide suursaadik Jeffrey D. Levine rõhutas, et isiklikke eelarvamusi ei tohi kasutada võrdse seaduskaitse keelamiseks.

17. mai on rahvusvaheline homofoobiavastane päev. Just sel päeval 1990. aastal eemaldas Maailma Terviseorganisatsioon homoseksuaalsuse psüühikahäirete nimekirjast. Selle olulise võrdse kohtlemise verstaposti tähistamiseks ja oma toetuse väljendamiseks hooliva ja salliva ühiskonna poolt heiskasid Ameerika Ühendriikide, Ühendkuningriigi, Austria ja Kanada suursaatkonnad 17. mail vikerkaarelipud.