Mueller ütles senati alamkomiteele, et pärast venelastelt vihje saamist uuris FBI Tsarnajevit ja leiti, et ta ei kujuta endast terroriohtu. Kaks hilisemat katset saada venelastelt lisainformatsiooni jäid vastuseta ja asja uurimine lõpetati, teatab ajaleht Washington Post.

„Selle, ma ütleksin põhjaliku uurimise käigus, mis põhines venelastelt saadud niidiotstel, ei leidnud me mingeid sidemeid terrorismiga,“ ütles Mueller senatikomitee ees esinedes.

Mueller tunnistas samas, et elektroonilisi märkeid selle kohta, et Tsarnajev lahkus USA-st 2012. aasta jaanuaris ja veetis kuus kuud Venemaal, ei uuritud piisavalt ühendatud terrorismivastases töögrupis Bostonis.

„Minnes selleni, et lähme tagasi ja vaatame ja uurime, mida oleksime võinud teha paremini, siis see on koht, mida me vaatame ja uurime ja oleksime võinud paremini teha,“ ütles FBI direktor.

Pärast Bostoni pommirünnakut on tõstatatud küsimusi, kas FBI oleks võinud reageerida agressiivsemalt venelastelt saadud informatsioonile Tamerlan Tsarnajevi kohta ning kas seda vihjet jagati korralikult teiste õiguskaitseorganitega.

Mueller andis vähe uut informatsiooni FBI tegevuse kohta enne pommirünnakut või käimas oleva juurdluse kohta. Tema sõnul uuritakse endiselt, kas rünnakuga oli seotud veel keegi.

Muelleri sõnul uuris FBI agent Bostonis Tsarnajevi tausta. Ta külastas kolledžit, kus Tsarnajev õppis, ning küsitles tema vanemaid ja ka Tsarnajevit ennast. Muelleri sõnul ei leidnud agent mingeid sidemeid terrorismiga ning FBI ei saanud mingit vastust, kui 2011. aasta septembris ja oktoobris venelastelt lisainformatsiooni küsiti.

Sellest hoolimata lisati Tsarnajevi nimi madalatasemelisse jälgimisnimekirja, mis andis USA õiguskaitseorganitele teada, kui ta kuhugi reisis. 2012. aasta jaanuaris saadeti automaatne teade Bostoni terrorismivastase töögrupi tolli- ja piirivalveagendile Tsarnajevi USA-st Venemaale sõitmise kohta. Teine teade saadeti, kui ta kuue kuu pärast naasis.

Muelleri sõnul ei võtnud tolli- ja piirivalveagent nende teadete peale midagi ette, ilmselt seetõttu, et selliseid teateid saadakse igal aastal sadu.

Muelleri sõnul tehakse süsteemis muudatusi, et sellistele teadetele pöörataks rohkem tähelepanu.