Hashimoto ütles esmaspäeval, et selliste naiste kasutamine oli vajalik, vahendab BBC News.

Jaapan sundis Teise maailmasõja ajal peamiselt okupeeritud territooriumidel hinnanguliselt 200 000 naist töötama prostituutidena Jaapani sõdurite heaks. Paljud naised olid pärit Hiinast ja Koreast, kuid ka Filipiinidelt, Indoneesiast ja Taiwanilt.

„Linnapea Hashimoto kommentaarid olid ennekuulmatud ja solvavad,“ ütles Psaki. „See, mis tol ajal juhtus nende naistega, kellega kaubitseti seksuaalsetel eesmärkidel, on hukkamõistu vääriv ja selgelt inimõiguste ränk rikkumine tohutus ulatuses.“

Väikest arvu parlamendikohti omava natsionalistliku Jaapani restauratsioonipartei kaasasutaja Hashimoto ütles, et sunniviisiline prostitutsioon oli vajalik sõdurite rivis hoidmiseks.

„Kui tahta, et nad (sõdurid) saaksid sellises olukorras puhata, on lohutajanaiste süsteem vajalik. Seda mõistab igaüks,“ ütles Hashimoto.

Suurt pahameelt tekitas Hashimoto ka Okinawa saarel, kus on palju USA sõjaväelasi, väites, et USA sõjaväebaasiga seotud kuritegevust saaks vähendada, kui USA sõdureid julgustataks kasutama kohalikku seksitööstust, et „nende karmide meeste seksuaalset energiat“ kontrolli all hoida.

Neljapäeval tegi Hashimoto ettepaneku endiste seksiorjadega kohtuda ja Jaapani tegude eest vabandust paluda. Ta nimetas neid häbiväärseteks tegudeks, mida ei tohiks korrata.

Samas kordas Hashimoto oma seisukohta, et Jaapan ei olnud ainus, kes sõja ajal kohalikke naisi ekspluateeris.

„Kõik tegid halbu asju. Ma arvan, et Jaapani rahvas peaks esitama vastuväiteid, kui maailmas on faktide kohta vääritimõistmisi,“ ütles Hashimoto.

Nii Lõuna-Korea kui ka Hiina on Hashimoto avaldused hukka mõistnud. Suhted riikide vahel on niigi pingelised teiste ajalooliste tüliküsimuste ja terrotoriaalvaidluste tõttu.