Riigikogu kantselei pressitalituse sõnul läks kõnealune arvuti kaduma Toompea 1 asuvast riigikogu kantselei hoone ruumides paiknevast üldkasutatavast nõupidamisruumist, kus tegutsevad teabekeskus ja riigikogu kantselei mitmed talitused.

"Tegemist oli üldkasutatava lauaarvutiga, mis oli mõeldud teabekeskuse nõupidamisteruumi külastajatele interneti kasutamiseks, näiteks avalike presentatsioonide tegemisel. Arvuti ei sisaldanud olulist informatsiooni, sest oli üldkasutatav," kommenteeris riigikogu pressiteenistus Delfile.

Samuti lisati riigikogust, et nõupidamisruumis koguneb oma koosolekuteks ka Vabariigi valimiskomisjon, kuid tegemist polnud kellegi personaalarvuti või valimiskomisjoni tööks kasutatava arvutiga.

Kuigi Delfi küsis ka, et kuidas on võimalik tavalisel kodanikul niisama lihtsalt arvutiga riigi ühest turvatumast majast välja jalutada, siis selget vastust sellele kantseleist ei antud. Pressiteenistus ütles vaid kommentaariks, et Toompea loss on julgestuspolitsei valve all, hoonetele on paigaldatud turvakaamerad ning politsei jälgib Toompea 1 hoonet turvakaameratega.

"Kõik ruumid, kus hoitakse ja töödeldakse valimisi puudutavat informatsiooni, on väga rangelt turvatud ja sinna juurdepääs on võimalik ainult kindlaksmääratud isikutel," ütles pressiteenistus.

Riigikogu kantselei lisas lõpetuseks, et on on pöördunud politsei poole avaldusega uurida teabekeskuse üldkasutatavas nõupidamisruumis asunud arvuti kadumise asjaolusid.

Piraat varastas arvuti

Piraadipartei aktivist Meelis Kaldalu varastas riigikogu avatud uste päeval elektroonilise hääletuse komisjoni arvuti, et e-hääletamise saladused päevavalgele tuua. Saladusi paljastada tal ei õnnestunud, küll aga otsib teda taga politsei.

Üleeile keskpäeval ilmus Kaldalu Delfi toimetusse, kaasas varastatud lauaarvuti. Ta rääkis, et kuna tal on soov kaasa rääkida poliitika tegemises, läks ta 23. aprillil riigikogusse avatud uste päevale, et riigikogu tööga tutvuda.

Toompea lossi lähedal asuvas väiksemas majas aadressil Toompea 1 toimus sel päeval viktoriin, kus ka Kaldalu osales. Viktoriini küsimused olid rasked ning ühel hetkel läks Kaldalu otsima WCd. Seda otsides nägi ta elektroonilise hääletamise komisjoni tuba, kus oli arvuti. Toa uks oli Kaldalu sõnul avatud.

Ta proovis arvutisse sisse logida, aga see ei õnnestunud. Ta lootis, et kodus läheb paremini, mistõttu ta võttis arvuti lihtsalt endaga koju kaasa.

Kuna antud infot saanud Delfi ajakirjanik ei soovinud muutuda kuriteo kaasosaliseks või selle varjajaks, sai ka politsei teada, kelle käes varastatud arvuti on. Politsei soovitus Kaldalule oli, et ta viiks kohe kolmapäeva hommikul arvuti Kolde puiestee politseimajja Tallinnas.

Kaldalu arvutit politseisse ei viinud ja tänase päeva esimesel poolel oli tema telefon välja lülitatud, mistõttu ka politseinikel ei õnnestunud talle helistada, et teda veenda arvutit ära andma. Küll aga helistas ta pärastlõunal uuesti Delfi toimetusse ja oli mõnevõrra pahane, et politsei teda taga otsib. Oma edasisi tegevusplaane ta ei avaldanud.