Andmetekogumine arvatakse olevat seotud uurimisega selle kohta, kas AP artikkel nurjunud terrorivandenõust põhines salajase informatsiooni lekkel, vahendab BBC News.

Andmeid koguti eelmise aasta aprillis ja mais tehtud telefonikõnede kohta. Sel perioodil avaldas AP artikli USA luure keskagentuuri CIA operatsiooni kohta Jeemenis, mis nurjas al-Qaida vandenõu USA-sse suundunud lennuki õhkulaskmiseks Osama bin Ladeni tapmise aastapäeva paiku.

2012. aasta mais ilmunud lugu oli USA võimudele potentsiaalselt piinlik, sest veidi enne seda oli avalikkusele kinnitatud, et pole mingit põhjust oletada, et sellist rünnakut on kavandatud.

„Ma olen olnud prokurör alates 1976. aastast ja ma pean ütlema, et see on üks kõige tõsisemaid, kui mitte kõige tõsisem, see on kahe-kolme kõige tõsisema lekke hulgas, mida ma näinud olen,“ ütles Holder teisipäeval ajakirjanikele. „See seadis Ameerika inimesed ohtu ja see ei ole liialdus. See seadis Ameerika inimesed ohtu. Ja välja selgitamine, kes selle eest vastutav on, nõudis minu arvates väga agressiivset tegevust.“

Holderi sõnul võeti otsus anda luba Associated Pressi telefonikõnede andmete kogumiseks vastu asepeaprokurör James Cole'i järelevalve all, sest ta ise tagandas end selle asja uurimise juurest.

Cole ütles, et selliste andmete kogumiseks anti luba alles pärast seda, kui kõik muud asjakohased juurdlustoimingud olid tehtud. Cole'i sõnul viidi AP asja uurimise käigus läbi 550 küsitlust ja vaadati läbi kümneid tuhandeid dokumente. Telefonikõnede sisu Cole'i väitel ei uuritud.

Kogu lugu on kutsunud esile terava kriitika nii vabariiklaste kui ka demokraatide hulgas ning üles on kerkinud küsimused selle kohta, kuidas leiab Valge Maja tasakaalu rahvusliku julgeoleku vajaduste ja õiguse vahel privaatsusele.

Valge Maja pressiesindaja Jay Carney ütles varem teisipäeval, et president Barack Obama ei tea justiitsministeeriumi tegevusest AP vastu midagi muud peale ajakirjanduses avaldatu.

„Ma võin teile öelda, et president on tugevalt selle poolt, et press peab olema köidikutest vaba oma püüetes uuriva ajakirjanduse poole,“ ütles Carney. „Ja ta peab samas hoolitsema ka selle eest, et salajane ja klassifitseeritud informatsioon jääks salajaseks ja klassifitseerituks, et kaitsta meie rahvuslikke julgeolekuhuve.“