Pruitti sõnul ei ole sellisele tegevusele mingit võimalikku õigustust. Justiitsministeerium ei ole mingit seletust andnud, vahendab BBC News.

Siiski on võimud varem teatanud, et Columbia ringkonna prokuratuur viib läbi kriminaaljuurdlust eelmisel aastal ühes AP loos sisaldunud informatsiooni kohta. 2012. aasta mais avaldatud artiklis oli juttu USA luure keskagentuuri CIA operatsioonist Jeemenis, millega nurjati al-Qaida vandenõu USA-sse suunduva lennuki õhku laskmiseks. Mainitud artikkel oli USA valitsuse jaoks piinlik, sest see avaldati vaid veidi pärast seda, kui valitsus oli avalikkusele kuulutanud, et ei ole mingit alust arvata, et selliseid rünnakuid on kavandatud.

2012. aasta aprillis ja mais kogutud telefonikõnede registris olid ka andmed AP ülalmainitud artikliga seotud viie reporteri ja toimetaja telefonikõnede kohta.

AP teatas, et andmete kogumine agentuuri New Yorgi, Hartfordi, Washingtoni ja esindajatekoja büroode üldiste keskjaama telefoninumbrite ja faksinumbri kohta on erakordne ja suuresti pretsedenditu.

„Sellisele laiaulatuslikule andmete kogumisele Associated Pressi ja selle reporterite telefonisuhtluse kohta ei saa olla võimalikku õigustust,“ kirjutas Pruitt oma kirjas USA peaprokurörile Eric Holderile. „Need andmed paljastavad potentsiaalselt suhtlemise konfidentsiaalsete allikatega kogu AP uudistekogumise tegevuse käigus kahekuulise perioodi jooksul, kaardistavad AP uudistekogumise operatsioonid ning paljastavad informatsiooni AP tegevuse ja operatsioonide kohta, millest valitsusel pole mõistetavat õigust midagi teada.“

Pole teada, kas kogutud andmed sisaldasid ka sisse tulnud kõnesid või kõnede kestvust. Samuti pole selge, kas andmete kogumiseks oli kohtulik luba.

Uudisteagentuure teavitatakse tavaliselt ette, kui valitsus sellist informatsiooni otsib, ning neile antakse aega läbi rääkida.

USA presidendi Barack Obama administratsioon on agressiivselt uurinud salastatud informatsiooni paljastamisi meediale ning alustanud rohkem kohtuasju sellise materjali lekitamises kahtlustatavate inimeste vastu kui ükski eelmine administratsioon.