Väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson märkis, et kuigi Läänemere julgeoleku olukord on praegu stabiilsem kui kunagi varem, peame olema valmis julgeolekuolukorra muutusteks. Ta rõhutas, et piirkonna julgeoleku kindlustamiseks on vaja kohaneda ülemaailmses mastaabis toimuvate arengutega ja kiiresti astuda vajalikud sammud.

Väliskomisjoni esimehe sõnul on oluline Läänemere piirkonna stabiilsuse säilitamiseks arendada nii poliitilist kui ka praktilist koostööd kõikides olulise tähtsusega küsimustes Põhjamaade, Poola ja Balti riikide vahel, samuti Venemaaga läbi nii kahepoolsete sidemete kui ka Euroopa Liidu ja NATO koostöö kaudu.

Ühisistungil ettekandega esinenud Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse teadur Riina Kaljurand tõi oma analüüsis esile regiooni turvalisuskeskkonda mõjutavad tegurid.

Euroopa Liit ja NATO on silmitsi suurte probleemidega nagu majanduslangus, kaitsekulude kärped, sõjalise võimekuse langus, Ameerika Ühendriikide tähelepanu pöördumine Aasiasse, aga ka Venemaa sise- ja välispoliitika ettearvamatus, Arktika suurenev tähtsus ning arengud Hiinas ja Lähis-Idas. Arutluste käigus märgiti, et kõik need tegurid mõjutavad ka Läänemere piirkonna julgeolekukeskkonda, mistõttu on vaja hinnata seniseid eelistusi ja vajadusel ümber jagada olemasolevad ressursid.

Väliskomisjonide ühisistungist osavõtjad külastavad täna ka Ämari lennubaasi.