Arnold Rüütli 85. sünnipäevale pühendatud konverentsi rahvusraamatukogu suures saalis avas meestelauluselts, kes omalt poolt kinkis juubilarile seltsi salli, mis peaks hoidma tema tervist järgmised 15 aastat.

Ingrid Rüütli sõnul on abikaasa saanud päeva jooksul palju õnnesoove ja peamiselt telefoni teel. Ka konverentsi ajal helises Arnold Rüütli mobiiltelefon, kuid president vaigistas järjekordse õnnitleja kõne, et kuulata konverentsil esinenud Ignar Fjuki.

Fjuk meenutas oma esimest kohtumist Arnold Rüütliga, mil ta ise oli 34-aastane. Ta rääkis, et ülemnõukogu esimees Rüütel oli ta enda juurde kutsunud ja kohtumisel räägiti ka asjust, millest tol ajal avalikult veel ei kõneldud. "Kadriorust lahkusin veendumusega, et olin kohtunud ühe väga tundliku inimesega," iseloomustas Fjuk Rüütlit.

Fjuk tunnistas, et ehkki hilisemas elus on nad olnud sageli poliitiliselt erinevatel arvamustel ja eri rindejoontel, on nad alati ühel meelel olnud selles, milline peaks olema inimese ja riigi ning inimese ja ühiskonna vaheline suhe.

Kohale tulnud õnnitlejate seas olid akadeemik Anto Raukas, Mati Hint, Raivo Vare, riigikogu aseesimees Jüri Ratas, Nõmme linnaosa vanem Erki Korp, suursaadik Mart Helme, Mihkel Oviir, Riivo Sinijärv, Tõnis Rüütel, kunstnik Valli Lember-Bogatkina, luuletaja Lehte Hainsalu, kindral Ants Laaneots, Jüri Raidla, Marika ja Heinz Valk ning paljud teised.

Professor Arno Almann ütles, et Arnold Rüütel on alati teeninud Eesti rahvast.

Arnold Rüütlist raamatut kirjutav ajakirjanik Peeter Ernits rääkis konverentsil, et Arnold Rüütel ei lähe kunagi lihtsamat teed, vaid tahab, et kõik oleks põhjalik. Raamatus räägivadki juubilari kõrval need inimesed, kes on olnud Arnold Rüütli kõrval.

Ernitsa sõnul ootab üle miljoni tähemärgi kaante vahele jõudmist. "Oleme ette võtnud liiga suure töö, sest tänapäeval ilmuvad elulood kirjutatakse nädala ajaga lindilt maha, pannakse pildid juurde ja ongi valmis," rääkis Ernits. Ta tunnistas, et on mattunud informatsiooni ja sellesse aega ja valikutesse, mida toona tehti.

"Tänase juubilari puhul ei ole tegemist seniilse vanuriga, kes valdavalt puhkab," ütles Ernits, kelle sõnul on Rüütel suutnud säilitada rahu ja töövõime. "Tegemist on inimesega, kes töötab ja tegutseb ja mõtleb ka tulevikule."

Ernits viitas, et Arnold Rüütel, kes tõi meid Euroopa Liitu, vaatab praegu väga kriitiliselt föderatiivsele liidule. See on Ernitsa sõnul näiteks, kuidas Rüütel eelkõige riigimehena mõtleb tulevikule.

Ernits märkis, et Arnold Rüütlit on tõesti tambitud mitme asja eest, kuid nendest asjust ei tahtnud Ernits tänasel päeval pikemalt rääkida.

"Arnold Rüütli tähendus ajas ainult suureneb," lõpetas Ernits oma sõnavõtu.