Riigikontrolli pressiesindaja Toomas Mattsoni sõnul on presidendi kantseleid auditeeritud vastavalt seadusele alates 2004. aastast ja seda igal aastal seoses riigieelarve seaduse nõudega.

"See tähendab, et riigikontroll teeb vabariigi presidendi kantseleis finantsauditit. Finantsaudit on auditiliik, mille käigus kontrollitakse raamatupidamise korrektsust ja raamatupidamise aastaaruandes esitatud info õigsust. Täiendavalt tavapärasele finantsauditile teeb riigikontroll finantsauditi raames ka tehingute õiguspärasuse kontrolli," kirjeldas Mattson Delfile.

Kuigi riigikontroll on oma auditite tulemusena kõigil üheksal aastal leidnud, et presidendi kantselei majandusaasta aruanne kajastab olulises osas õigesti ja õiglaselt ning tehingud on tehtuid vastavalt seadustele, on Mattsoni sõnul tehtud kantseleile aastate jooksul ka mitmeid soovitusi, mis puudutavad raamatupidamisarvestuse parandamist, riigihangete korra järgimist ja täpsustamist jne.

Samas tuleb Mattsoni sõnul mõista seda, et audiitorid saavad hinnata tehtud tehinguid vaid vastavalt neile tehinguile õigusaktiga kehtestatud nõuetele kriteeriumitele.

"Kui riigikogu ehk seadusandja on kriteeriumid sätestanud mitmeti tõlgendatavalt, peab audiitor lähtuma sellest, mis on kirjas õigusaktis, kui pole võimalik muul viisil tuvastada seadusandaja tahet. Riigikogul on alati võimalik mitmeti tõlgendatavaid regulatsioone täpsustada, kui selleks on vajadust ja tahet," lisab Mattson

Eilne Eesti Ekspress kirjutas, et alates Toomas Hendrik Ilvese presidendiks valimisest on presidendi kantselei ostnud Evelin Ilvesele 70 000 euro eest ehteid ja riideid. Seda peale niigi igakuist tasu, mis moodustab presidendi palgast 30 protsenti ehk ligi 1500 eurot.

Presidendi kantselei direktori Siim Raie ütles eile, et presidendiproua Evelin Ilvese kleidid on mõeldud tema avaliku funktsiooni täitmiseks ning ootused riigipea abikaasale on kõrged, esindustasu aga paraku kõiki kulusid ei kata.