"Mina võtan omaks need kommentaarid, mida annab Eesti Energia, kuid ma ei alahinda võimalust, et risk on liiga suur," kommenteeris Ligi Delfile Eesti Energia äririske seoses USA plaaniga riigis kaevandamist kõrgemalt maksustada.

Ministri sõnul on ta sel temal suhelnud nõukogu liikmetega ning need on lubanud peagi välja tulla värske hinnanguga oma äritegevuse riskidele USA-s. "Paanikaks kindlasti põhjust ei ole," usub Ligi.

Tänane Eesti Päevaleht kirjutas, et USA valitsus on sel kevadel karmistanud põlevkivi kaevandamise regulatsiooni ning tahab energiapoliitikat veelgi rangemaks muuta. Eesti Energia tütarfirma Enefit võitleb Utah’s Ühendriikide uute maksu- ja looduskaitsekavade vastu.

Eesti Energia teatas vastuseks, et nende Utah projekti USA poliitikamuutus ei mõjuta, sest nende kaevandused asuvad valdavalt era-, mitte föderaalmaal. Samuti ei leidu Eesti Energia kinnitusel nende maal kaitse all olevaid linde pujupüüsid.

„Eesti Energia rendib küll vähemal määral ka föderaalmaid, ent nende puhul kehtivad Eesti Energial varasemast kokkulepped ning hetkel ei ole mingit alust arvata, et need muudatuste jõustumisel kehtivuse kaotaks," teatas ettevõte.

Eesti Energia tagasitõmbumine USA energiaturult võib maksma minna kuni 100 miljonit dollarit.