Valitsuse esindajana asetas pärjad kõikidele Maarjamäel asuvatele Teise maailmasõja langenute hauatähistele kaitseminister Urmas Reinsalu.

„Täna mälestame me kümneid miljoneid inimesi, kes sõduri või tsiviilisikuna Teises maailmasõjas oma elu jätsid. Mälestagem kõiki sõja ohvreid, sõltumata sellest, millisel poolel või millises mundris keegi sõdis, sest see sõda ei küsinud rahvust ega tunnistanud riigipiire,“ ütles Reinsalu Maarjamäel peetud kõnes.

Samuti esinesid Maarjamäel peetud mälestusüritusel Eesti Vabadusvõitlejate Liidu esimees Gunnar Laev, riigikogu aseesimees Jüri Ratas jt, palvuse pidas EELK Tallinna praost Jaan Tammsalu. Üritusel mängis politsei- ja piirivalveameti orkester.

Avaldamaks austust kõikidele Teises maailmasõjas langenuile ja hukkunuile panid kaitseväe kaplanid täna pärjad ka punaarmeelaste hauatähisele kaitseväe kalmistul ning natsismiohvrite mälestusmärgile Rahumäe juudi kalmistul.

1945. aasta 7. mail allkirjastasid liitlasvägede ja Sakse relvajõudude esindajad Prantsusmaal Reimsis Saksa Riigi kapitulatsiooniakti, mille kohaselt lõpetati sõjategevus Euroopas 8. mail.

2004. aasta 22. novembril võttis ÜRO Peaassamblee vastu resolutsiooni Teise maailmasõja lõppemise 60. aastapäeva tähistamise kohta, milles kuulutati 8. ja 9. mai mälestamise ja leppimise päevadeks. Resolutsioonis kutsuti üles igal aastal üht või mõlemat päeva sobival viisil tähistama ja avaldama oma austust kõikidele Teises maailmasõjas elu kaotanutele.