"Maatüki ostmiseks on sõlmitud omanikuga eelleping ning tasutud esimene sissemakse," ütles Delfile Lootuse Küla administratiiv- ja kommunikatsioonijuht Liis Borissenko. Kokku maksab vajaminev maa tema sõnul 50 000 eurot, millest on 35 000 olemas. "Vajame abi veel 15 000 euro osas."

"Planeerime, kuidas hakata maju ehitama ja hakkame koolitama inimesi," kõneles Borissenko. "Kui saame aasta lõpuks maa ostetud, siis aasta või pooleteise pärast tahame vastu võtta esimesed naised. See on meie unistus ja sinnapoole liigume."

Maja ehitamises Borissenko probleeme ei näe. Juba väljakujunenud suhted tagavad selle, et paljud inimesed ja ettevõtjad on valmis aitama, kes tasuta katusekivide, kes akendega. Rahalist abi saadakse Rootsist ja Kanadast.

"Suure osa ehitustöödest aitavad ära teha programmis osalevad mehed, kellel on vastav juhendaja," sõnas Borissenko. Lootuse küla kõik tänased majad on suuremal või vähemal määral valminud programmis osalevate meeste abiga.

Lootuse küla meesteprogrammis on praegu 20 meest, kuid alguse sai see ühest ehitussoojakust. "Eks naistemaailm hakkab kindlasti ka sama moodi kasvama," rääkis Borissenko, kelle sõnul on esialgu plaanis vastu võtta kaheksa kuni kümme naist. Ta märkis, et näiteks riik otsis tänavu teenust kolmele naisele.

"Meie juurde tullakse vabast tahtes ja see teeb kontingendi liikuvaks," tõdes Borissenko. "Mõned on siin ainult kaks päeva, mõni kaks nädalat. Pooled alustajatest annavad esimesel kuul alla, sest neil on raske hakata hommikul tõusma, hambaid pesta, tööd teha. Tihtipeale otsutavad nad nad tagasi tulla."

Annetusi saab teha MTÜ Lootuse Küla kontole 221017410925.. Selgituseks tuleb märkida "naistemaa".

Naistekeskuseks planeeritud maa-ala asub Kernu vallas Kibuna külas oleva meestekeskuse kõrval, maatükke eraldab Vasalemma jõe haru.

Naised küsivad abi

Borissenko sõnul on seni Lootuse Küla statsionaarses 10–12 kuud kestvas võõrutus- ja rehabilitatsiooniprogrammis saanud oma elu taastada ja uuendada vaid mehed.

"Kuid Eestis on väga palju naisi, kes vajaksid samuti abi aastaid kestnud alkoholi- või narkootikumide sõltuvusest vabanemisel," ütles Borissenko. "Lootuse Küla telefonilt, kust saab küsida nõu ning infot, kuidas liituda rehabilitatsiooniprogrammiga, küsitakse pidevalt abi ka naisterahvastele. Seni ei ole me saanud soovijaid aidata, kuna rehabilitatsioonitööd naistele ja meestele koos teha ei saa."

Borissenko selgitas, et sooerinevustest lähtuvalt on vajalikud ka erinevad lähenemise aspektid ning samuti kaoks rehabiliteeritavate fookus, kui elataks ja töötataks lähestikku.

Borissenko viitas alkoinfo.ee statistikale, mis näitab, et neli protsenti Eestis elavatest naistest on alkoholiga probleeme. Sügavas sõltuvuses, millest ei ole võimalik vaid enese abiga väljuda, on ligi üks protsent naisi. "Naiste sõltuvuse korral on kaassõltlasi kindlasti enam – lapsed, abikaasad. Eriti suur on probleem nooremate naistega, kellel on väikesed lapsed," tõi Borissenko välja murekohad.

Lootuse Küla on 2000. aastal asutatud avalikes huvides tegutsev mittetulundusühing, mille eesmärgiks on alkoholi- ja narkosõltlaste võõrutamine, rehabiliteerimine ja abistamine tavaühiskonda naasmisel.